Get this Widget

GRĂDINILE SUBACVATICE din Groapa Marianelor

0

O descoperire inedită a fost făcută în această săptămână în Groapa Marianelor. Un grup de cercetători din China a fotografiat mai multe ”grădini subacvatice” în care abundă corali multicolori şi bureţi, pe un munte submarin din această zonă, din vestul Oceanului Pacific.

Groapa Marianelor este cel mai adânc punct de pe suprafaţa Pământului, iar grădinile de corali au fost descoperite pe creasta estică a muntelui submarin.

Muntele subacvatic analizat se află într-o regiune oligotrofă, la 10 grade latitudine nordică. Foarte rar se întâmplă să fie observate în acel loc astfel de păduri de corali multicolori”, a declarat un cercetător-şef aflat la bordul ambarcaţiunii, Xu Kuidong, de la Academia de Ştiinţe din China.

Descoperirea a fost realizată cu ajutorul unui vehicul operat de la distanţă (ROV).

În înregistrările video transmise în timp real de ROV, oamenii de ştiinţă au putut observa iniţial o grădină subacvatică în care trăiesc numeroşi corali, bureţi şi stele strălucitoare, aflată la o adâncime de 880 de metri. Ulterior, în cadrul explorărilor au fost identificate şi alte astfel de formaţiuni.

Specialiștii au explicat că zona din vestul Oceanului Pacific este oligotrofă deoarece se găseşte la mare depărtare de uscat şi este caracterizată printr-un nivel foarte redus de nutrienţi. Apa din aceste regiuni se schimbă rareori, temperatura fiind stabilă tot timpul anului, astfel încât nutrienţii de pe fundul mării nu ajung la suprafaţă. Totuşi, curenţii oceanici din zona crestei de est a muntelui subacvatic investigat sunt complecşi şi rapizi şi pot transporta materiile organice cu care se hrănesc coralii.

Autor: Mihai Colț
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply