Get this Widget

Nu lăsa tutunul să te priveze de respiraţie!

0

Cei mai mulți dintre fumători nu sunt conștienți de faptul că viciul lor le pune grav sănătatea în pericol. “Nu lăsa tutunul să te priveze de respiraţie” este sloganul propus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru a marca, la 31 mai, Ziua Mondială fără Tutun.

Sloganul este însoţit de afişe elocvente care arată un plămân închis într-un borcan plin cu fum şi mucuri de ţigări, sau corpul uman afectat de leziuni provocate de tabagism.

Îngrijorător este că unul din cinci fumători din întreaga lume nu ştie că tutunul este principala cauză a cancerului de plămâni.

Avertismentul medicilor

Medicul Vinayak Prasad, directorul Departamentului de Prevenire a Bolilor Neinfecţioase din cadrul OMS, avertizează că în jur de 3,3 dintre cele 8 milioane de decese anual legate de tabagism sunt provocate de afecţiunile sistemului pulmonar.

La rândul său, medicull Kerstin Schotte, expert în cadrul aceluiași department, atrage atenția că pe lângă ignorarea riscurilor cancerului de plămâni, “în ţările în dezvoltare 50 la sută dintre cetăţeni nu asociază fumatul cu infarctul“.

Aproape 20 la sută (din populaţia adultă) a lumii fumează, iar cei care au renunţat la acest viciu pot vedea în doar două săptămâni efectele renunţării acestui obicei asupra plămânilor care îşi recuperează funcţionarea normală“, punctează Prasad.

Statisticile OMS indică faptul că, în 2017, 1,5 milioane de fumători sau de persoane expuse la fumul de tutun au decedat de boli respiratorii cronice, 1,2 milioane de cancer la trahee, bronhii sau plămâni, iar 600.000 de tuberculoză sau infecţii ale sistemului respirator.

Fumătorii le fac rău și celor din jurul lor

Pe de altă parte, 60.000 din copiii cu vârsta de sub cinci ani mor de infecţii ale căilor respiratorii provocate de fumul celorlalţi iar cei care ajung la vârsta adultă au mai mari probabilităţi să sufere de bolid pulmonare.

Anul acesta OMS a reînnoit apelul ca ţările să-şi întărească lupta împotriva tabagismului prin aplicarea convenţiei adoptate în 2003 pentru controlarea acestuia şi să adopte măsuri precum creşterea taxelor asupra tutunului care s-a dovedit a fi o măsură bună pentru a reduce cererea.

La ora actuală, aproximativ 80 la sută dintre cei 1,1 miliarde de fumători din lume trăiesc în ţări cu venituri medii şi mici unde impactul tabagismului asupra sănătăţii este mai mare.

11.340 de cazuri noi de cancer de plămâni, înregistrate în România

Statisticile Societăţii Române de Pneumonologie arată că un număr de 11.340 de cazuri noi de cancer de plămâni au fost înregistrate în anul 2018, aproape două treimi dintre pacienţi fiind bărbaţi.

“Consumul de tutun este principala cauză a cancerului de plămâni, iar riscul variază direct proporţional cu obiceiurile legate de fumat (durata, gradul de inhalare, numărul de ţigări fumate). Expunerea la fumul de ţigară se poate realiza nu numai prin fumat activ, dar un tribut exprimat în boli şi decese poate fi plătit şi prin fumatul pasiv sau la “mâna a treia”. Riscul de apariţie a acestui tip de cancer este de 10% la fumătorii pasivi iar la fumătorii activi riscul creşte, în funcţie de diverşi factori, de la 13 până la de 23 ori. Fumatul reprezintă factor de risc pentru numeroase comorbidităţi (afecţiuni pulmonare, cardiovasculare, infecţioase). Fumătorii de peste 20 de ţigări pe zi au risc de trei ori mai mare de a face infecţii respiratorii severe (pneumonii etc.) comparativ cu nefumătorii“, atrage atenţia prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Autor: Sofia Filip
Foto: World Health Organization (WHO)
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply