Get this Widget

Impactul poluării asupra sănătății. Milioane de oameni sunt afectați de crize de astm

0

Impactul poluării asupra sănătății este unul major, un studiu efectuat de Universitatea George Washington din Statele Unite arătând că până la 33 de milioane de vizite la departamentele de urgenţă ale unităţilor medicale ca urmare a simptomelor de astm ar fi fost cauzate de poluanţi din aer care au ajuns în plămâni.

Susan Anenberg, autoare principală a cercetării şi profesor asociat la Facultatea de sănătate publică Milken din cadrul universităţii, a declarat că politicile care vizează purificarea aerului ar putea reduce povara astmului şi ar contribui la îmbunătăţirea sănătăţii sistemului respirator.

Doctor Anenberg a menţionat în acest sens în special politicile ce vizează reducerea emisiilor poluante de la maşinile care circulă în marile oraşe, măsuri cu beneficii atât pentru persoanele care suferă de astm sau de alte afecţiuni respiratorii cât şi la nivelul întregii populaţii.

Milioane de persoane din întreaga lume sunt nevoite să se adreseze în fiecare an camerelor de gardă din cauza crizelor de astm deoarece respiră un aer poluat. Concluziile noastre sugerează că politicile care vizează purificarea aerului pot reduce povara astmului la nivel mondial şi pot îmbunătăţi sănătatea respiratorie în toată lumea”, a subliniat Anenberg, scrie AGERPRES.

Astmul este cel mai des întâlnită boală respiratorie cronică şi afectează aproximativ 358 de milioane de persoane la nivel mondial.

Cercetarea menționată atrage atenția asupra faptului că noxele emise de maşini şi alte tipuri de poluanţi reprezintă o cauză semnificativă a crizelor astmatice severe.

Anenberg şi cercetătorii din echipa sa au analizat vizite la camerele de gardă ale spitalelor din 54 de ţări şi Hong Kong şi au combinat apoi informaţiile cu nivelurile de poluare la nivel mondial. Rezultatele au îndicat că între 9 şi 23 de milioane de vizite pe an provocate de crizele astmatice – 8% până la 20% din cifra totală la nivel mondial – ar fi fost declanşate de ozon, un poluant rezultat din interacţiunea între noxele de la maşini, centrale electrice şi alte tipuri de emisii şi razele solare.

Mai mult, cercetătorii susțin că între 5 şi 10 milioane de persoane care se prezintă la camerele de gardă cu crize astmatice – 4% până la 9% din cifra totală la nivel mondial – au fost asociate cu microparticulele fine, mici fragmente de poluanţi care se fixează adânc în plămâni.

Oamenii de ştiinţă au declarat că circa jumătate dintre vizitele la departamentele de urgenţă ale unităţilor medicale puse pe seama aerului murdar se estimează că au loc în ţările din sudul şi estul Asiei – în special în India şi China.

Doctor Anenberg a notat că studiul sugerează că impactul poluării aerului este mai răspândit decât cel al bolilor cardiovasculare, respiratorii şi al cancerului pulmonar. ”Cunoaştem faptul că poluarea aerului este principalul factor de risc la adresa sănătăţii asociat mediului înconjurător la nivel mondial. Rezultatele noastre demonstrează că raza de acţiune a impactului global asupra sănătăţii publice în urma inhalării aerului poluat este mult mai mare şi include milioane de atacuri asmatice în fiecare an”, a spus cercetătoarea.

Acesta este primul studiul care evaluează impactul poluării aerului asupra cazurilor de astm la nivel mondial și a fost publicat în jurnalul Environmental Health Perspectives.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply