Get this Widget

Terapie prin cultură: Vizită la muzeu cu recomandare de la medic

0

Terapia prin cultură va completa în curând tratamentele tradiționale. Medicii din Canada vor putea prescrie, începând de săptămâna viitoare, astfel de remedii alternative în cadrul unui proiect-pilot unic în lume. Este vorba despre un parteneriat între asociaţia Medicilor francofoni din Canada (MFdC) şi Muzeul de arte frumoase din Montréal (MBAM),care va permite pacienţilor care suferă de diverse afecţiuni fizice sau mentale, precum şi apropiaţilor acestora, să beneficieze de vizite gratuite la muzeu şi să se bucure de binefacerile artei asupra sănătăţii.

Într-o primă fază a proiectului, medicii participanţi vor putea prescrie până la 50 de reţete pentru vizitarea colecţiilor şi expoziţiilor MBAM, fiecare dintre acestea valabilă pentru maximum doi adulţi şi doi minori.Nicole Parent, directoarea generală a MFdC, a precizat pentru AFP că s-au înscris în proiect în jur de o sută de medici. Numărul celor înscrişi este dovada că medicii au “o sensibilitate şi o deschidere în ceea ce priveşte abordările alternative, ca să le spunem aşa, chiar dacă demonstrate în mod ştiinţific, referitoare la binefacerile artei asupra sănătăţii“. Nicole Parent compară aceste binefaceri la “nivelul neuro-hormonilor produşi cu momentul în care facem activităţi fizice”, scrie AGERPRES.

Contemplarea unei opere de artă sau participarea la o activitate creativă stimulează aceleaşi elemente care acţionează “asupra funcţiilor cognitive, stării de bine, ne referim la neuro-hormonii care joacă un rol în depresie, stres, anxietate, iar asta înseamnă că beneficiile au fost demonstrate la acest nivel“, a explicat directoarea.

Aceasta speră că alte muzee din Canada vor urma MBAM, care a dezvoltat începând cu 2016 un program de expertiză în terapia prin artă în beneficiul persoanelor care suferă de diferite probleme de sănătate.

Asociaţia MFdC este pe cale să elaboreze “un protocol de cercetare pentru a încerca să identifice, din perspectiva pacienţilor, poate şi din perspectiva medicilor, avantajele, impactul, efectele acestui program”.

Cred că anul viitor vom fi în măsură să colectăm câteva date, care vor fi foarte interesante pentru a avea o perspectivă a rezultatelor“, a subliniat Parent.

Pentru sceptici, reamintim că în urmă cu doar 100 de ani, se spunea că sportul deformează corpul şi afectează fertilitatea femeilor“, a mai precizat într-un comunicat Nathalie Bondil, directoarea generală a MBAM. “În ziua de astăzi, medicii prescriu exerciţii, vor putea prescrie şi vizite la MBAM de acum înainte“, adăugat aceasta precizând că este foarte mândră de acest “proiect-pilot vizionar“.

Autor: Mădălina Lazăr
Foto: Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply