Get this Widget

Intervenție chirurgicală salvatoare pentru un pacient cu neoplasm pulmonar

0

O echipă de medici de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC) a realizat o intervenție chirurgicală salvatoare pentru un pacient diagnosticat cu neoplasm pulmonar.

Intervenția chirurgicală a avut un grad foarte ridicat de dificultate şi complexitate, în condițiile în care bolnavul de 57 de ani prezenta un neoplasm pulmonar drept cu invazia venelor pulmonare drepte până aproape de originea acestora, la nivelul atriului stâng, considerat ca fiind la limita operabilităţii.

Pacientul a primit o nouă șansă la viață

Examinarea CT toracică, efectuată preoperator cu protocol imagistic specific pentru leziuni pulmonare, a revelat o tumoră pulmonară dreaptă cu caracter de malignitate și diametru de aproximativ 5 cm, cu invazia în periferie a venei pulmonare inferioare stângi”, au explicat reprezentanții unității sanitare.

Pentru ca pacientul să primească o șansa la viață, medicii militari au decis să intervină chirurgical. Astfel, în data de 6 februarie 2019, în Secția Clinică Chirurgie Toracică, echipa formată din maior medic dr. Adrian Mihail Iordache și căpitan medic dr. Daniel Pantile, alături de colonel medic Conf. univ. dr. Dan Corneci, medic primar ATI și Laura-Mihaela Hostiuc, medic rezident ATI, și-a asumat riscul intervenției chirurgicale.

Bărbatul a părăsit spitalul după șapte zile de la operație

Operația a constat atât în îndepărtarea tumorii maligne, în bloc cu structurile vasculare invadate, cât și o rezecție minimă de atriu stâng la originea venei pulmonare superioare stângi. “La intervenția chirurgicală, care a durat aproximativ șase ore, echipa a beneficiat de sprijinul și experiența colonel medic dr. Claudiu Eduard Nistor, medic primar Chirurgie toracică, medic specialist Chirurgie cardiacă, Șeful Secției Chirurgie toracică”, au precizat reprezentanții spitalului.

Bărbatul de 57 de ani a avut o evoluție post-operatorie bună, fără complicațiile posibile. El a fost monitorizat, în Secția ATI, în primele 24 de ore postoperator. “A doua zi postoperator, pacientul a fost retransferat în Secția Chirurgie Toracică, într-o stare clinică foarte bună, datorită confortului psihic determinat de reușita intervenției chirurgicale și rapidității procesului de recuperare.Pacientul a fost externat la 7 zile postoperator”, punctează, într-un comunicat, SUUMC.

Autor: Ștefania Enache
Foto:Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply