Get this Widget

Israel. A fost descoperită o moschee cu o vechime de 1.200 de ani. VIDEO

0

În Israel, a fost descoperită o moschee cu o vechime de 1.200 de ani. Arheologii care au scos la iveală ruinele acestui edificiu au menționat că este vorba despre unul dintre cele mai vechi din lume.

Este una dintre cele mai vechi moschei cunoscute de la începutul sosirii Islamului în Israel, după cucerirea arabă din 636“, a precizat Gideon Avni, expert în istoria timpurie a Islamului, într-o declaraţie emisă de Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi.

Descoperirea a fost făcută întâmplător, în timpul pregătirilor pentru construirea unui nou cartier la Rahat, un oraş beduin din deşertul Negev, în sudul Israelului.

Excavaţiile se desfăşoară în colaborare cu rezidenţii beduini şi cu grupurile de tineri arabi şi evrei din satele şi oraşele din zonă.

Moscheea are formă dreptunghiulară, cu un “Mihrab” (nişă semicirculară din peretele unei moschei, destinată rugăciunii, n.red.), orientat spre sud, spre Mecca, cel mai sfânt oraş al Islamului.

Aceste trăsături sunt dovezi ale scopului în care a fost folosită această clădire, cu multe sute de ani în urmă. Din această perioadă există moschei de mari dimensiuni la Ierusalim şi Mecca, însă aici avem dovezi despre o veche casă de rugăciune, care pare să fi servit fermierilor care locuiau în zonă “, a declarat Jon Seligman, co-director al săpăturilor.

Descoperirea făcută în Israel vine să confirme schimbările culturale şi religioase pe care ţara le-a suferit în timpul tranziţiei de la perioada bizantină romano-creştină la cea islamică timpurie.

Autoritatea Israeliană pentru Dezvoltarea şi Stabilirea Beduinilor din Negev şi Autoritatea pentru Antichităţi analizează în prezent posibile modalităţi de integrare a acestei descoperiri rare în noul cartier care va fi construit în oraș.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto/ video: Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply