Get this Widget

Circul care folosește holograme în locul animalelor. VIDEO

0

Circul care folosește holograme în locul animalelor vine să confirme faptul că omenirea începe să fie conștientă că prin acțiunile sale a făcut mult rău viețuitoarelor cu care împarte planeta.

Dresajul de animale, prezentat o perioadă lungă de timp ca pe o modalitate de divertisment, reprezintă de fapt un abuz grav împotriva unor ființe obligate să muncească pentru oameni.

De altfel, chiar istoria circului este cea care confirmă că forma aceasta de divertisment are la bază o serie de evenimente sângeroase, circurile din vechea Romă adăpostind adevărate carnagii săvârşite de oameni care omorau oameni, animale care omorau animale, animale care sfâşiau oameni şi oameni care ucideau animale.

Astăzi, circul trece prin transformări majore, încercând să se reinventeze și să se bazeze mai mult pe numere de gimnastică, de acrobație, momente comice bufe, iluzionism și mai puțin pe prezentarea de animale dresate.

Există foarte mule orașe din lume, printre care și Bucureștiul, care au interzis dresura de animale, obligând instituțiile care administrează circurile să devină inventive.

Holograme în locul animalelor

În Germania, de exemplu, un circ, care luptă pentru a reduce esențial  abuzurile cu care se confruntă adesea animalele, a introdus animale holografice, în loc de reprezentații cu animale vii.

Circul Roncalli este primul care face acest gen de reprezentații. Aici, animațiile sunt create pe un computer și apoi proiectate în fața mulțimii. Animalele – elefanți, cai, maimuțe și altele – sunt văzute într-o dimensiune reală și pot să facă trucuri și acrobații, la fel cum ar apărea într-un circ “tradițional”, datorită celor 11 proiectoare care le aduc la viață.

Potrivit revistei Circus Talk, Circus Roncalli a hotărât să nu mai folosească animalele în spectacol în 2017,  la aproape 40 de ani de când a fost înființat în 1976. Din anii ’90, Circus Roncalli a încercat treptat scoaterea animalelor din spectacole.

Am decis să nu avem animalele în spectacole. Cele mai multe dintre numerele din spectacolele de astăzi sunt deja făcute de artiști și clovni. Centrul Roncalli se concentrează pe numerele poetice și acrobatice,” a explicat Markus Strobl, directorul media al Circului Roncalli.

Abuzuri împotriva animalelor

Animalele sunt adesea supuse la tratamente inumane atunci când se antrenează și călătoresc cu circuri. După cum explică PETA, instruirea necesară pentru a face elefanții, tigrii, maimuțele și alte animale de circ să distreze oamenii a implicat “biciuri, gulere strânse, capcane, bastoane electrice, bullhooks și alte instrumente dureroase”. În cadrul antrenamentului și transportului, animalele sunt, de obicei, ținute în spații incredibil de mici – cum ar fi camioanele sau remorcile – “unde nu pot avea acces la necesități de bază, cum ar fi hrană, apă și îngrijire veterinară”.

În Statele Unite, s-au făcut eforturi pentru a încerca să protejeze animalele de circ, care sunt protejate de Legea bunăstării animalelor. Luna trecută, a fost prezentat un proiect de lege în Camera Reprezentanților, care ar restricționa utilizarea animalelor exotice și sălbatice în circurile care călătoresc.

Autor: Corina Gheorghe
Foto/ video: Circus Roncalli

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply