Get this Widget

Matrița din bronz de la Sarmizegetusa Regia

0

În patrimoniul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva se află o parte dintre artefactele descoperite în zona Cetăților Dacice din Munții Șureanu, iar între aceste obiecte un loc deosebit îl ocupă matrița descoperită în 2013 la Sarmizegetusa Regia, capitala politică, religioasă și economică a Regatului Dac.

Matrița a fost realizată din bronz, foarte probabil prin metoda cerii pierdute. Este o piesă masivă, cu opt fețe, dintre care două au forma hexagonală, iar celelalte sunt rectangulare.

Fața hexagonală cu reprezentările grifonilor-lupi, a măștilor de leu și a felinei în repaus

Lungimile laturilor fețelor hexagonale diferă puțin, încadrându-se între 8,8 și 9,35 cm, iar grosimea obiectului variază între 4,8 și 5,05 cm. Elementele de decor sunt redate în negativ (tehnica intaglio). Piesa a fost descoperită într-o stare bună de conservare, iar pe suprafața ei s-au observat urme de utilizare.

Cu ajutorul matrițelor de acest tip se ornamentau foi subțiri din metale prețioase (aur și argint) sau din aliaj pe bază de cupru. Imprimarea motivelor se făcea prin presarea acestor foițe în interiorul modelului redat în negativ, cu ajutorul unor unelte realizate din materiale relativ moi (în special lemn, dar și corn sau cupru). Cu o astfel de matriță se puteau realiza medalioane, falere, aplici ornamentale pentru vase, casete și mobilier, elemente ale unor bijuterii etc. În antichitate, o asemenea piesă era destul de costisitoare, astfel că întreg spațiul era utilizat.

Fața hexagonală cu reprezentarea măștii de leu în centru și a patru perechi de animale în luptă în jur (scena redată reprezenta o compoziție unitară)

Reprezentările de pe matriță și dimensiunile lor corespundeau probabil gusturilor și preferințelor clienților, pentru ca un orfevrar avea în vedere siguranța unei „piețe de desfacere” pentru obiectele rezultate. Bestiarul, real și fabulos, reprezentat pe piesă este bogat și divers.

O enumerare a animalelor redate pe matriță poate fi relevantă – animale reale: feline mari (leu, tigru, leopard), urs, mistreț, lup, taur, bour/zimbru, câine, cerb, cal, țap, antilopă, iepure, elefant, rinocer, hipopotam și animale fantastice: grifoni (Pe matriță se află trei tipuri de grifoni: grifonul-vultur, grifonul-leu și grifonul-lup). Unele dintre aceste animale se regăsesc frecvent în reprezentările antichității, pe spații largi, altele sunt mai rare și pot da indicii privind datarea piesei. Tema scenelor prezente pe matriță (lupta dintre animale) este foarte veche și răspândită pe spații culturale vaste.

Una dintre fețele laterale ale matriței, în registrul central cu reprezentarea elefantului în lupta cu un taur

Pe matrița de la Sarmizegetusa Regia sunt ilustrate două stiluri decorative distincte: cel mediteraneean, elenistico-roman și unul inspirat din tradițiile din lumea nord-pontică. Informațiile oferite de cercetările arheologice și unele detalii iconografice de pe piesa indică faptul că aceasta a fost realizată și utilizată în sec. I d. Hr. (poate a doua jumătate a acestuia) și la începutul secolului II d. Hr.

Prezența matritței în capitala Regatului Dac reprezintă o dovadă în plus a conectării acestui spațiu cultural la fluxul artistic și tehnologic de foarte bună calitate din antichitate. În prezent această piesă se află expusă la muzeul devean.

Autor: Cristina Bodo

Foto: Daniel I. Iancu

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply