Get this Widget

Muzica de relaxare ascultată înainte de culcare influențează în bine sănătatea inimii

0

Muzica joacă un rol major în viața noastră, influentându-ne starea de bine. O cercetare recentă vine cu dovezi legate de faptul că muzica de relaxare ascultată înainte de culcare este benefică pentru sănătatea inimii.

Specialiștii au constatat că nivelul de anxietate a scăzut semnificativ în cazul participanţilor expuşi la muzică de relaxare şi a crescut dacă subiecţii au ascultat muzică pop sau şi-au petrecut timpul în linişte. În plus, participanţii la studiu au prezentat o stare de spirit mai bună după ce au ascultat muzică de relaxare în comparaţie cu efectele muzicii pop sau ale liniştii.

La cercetare au participat 149 de persoane sănătoase care au luat parte la trei sesiuni desfăşurate timp de mai multe nopţi.

Prima sesiune a constat în ascultarea înainte de culcare a muzicii yoga, relaxantă sau meditativă, iar cea de-a doua în muzică pop cu ritmuri constante. În cea de-a treia sesiune participanţii au stat în linişte.

Pe parcursul fiecărei sesiuni, variabilitatea ritmului cardiac a fost măsurată timp de cinci minute înainte de începerea muzicii sau a perioadei de linişte, timp de zece minute în timpul muzicii sau a perioadei de linişte, dar şi timp de cinci minute după ce muzica se oprea.

În plus, nivelurile de anxietate au fost evaluare înainte şi după fiecare sesiune cu ajutorul scalei de anxietate Goldberg. Nivelul sentimentului pozitiv a fost măsurat subiectiv după fiecare sesiune utilizând o scală vizuală analogică.

Utilizăm terapia prin muzică în cadrul spitalului nostru, iar în acest studiu am demonstrat că muzica de relaxare are un efect benefic asupra frecvenţei cardiace înainte de culcare. Poate că ştiinţa nu a fost mereu de acord, însă indienii au crezut mult timp în puterea diverselor terapii altele decât medicamentele ca modalitate de tratament pentru afecţiuni”, a declarat autorul studiului, dr. Naresh Sen cardiolog la HG SMS Hospital din Jaipur.

Expertul a menționat că este nevoie de aprofundarea cercetării în ceea ce priveşte ”efectele cardiovasculare ale intervenţiilor prin muzică puse în aplicare de un terapeut avizat”. ”Ascultarea muzicii relaxante înainte de culcare este o terapie ieftină şi uşor de implementat, fără efecte adverse”, a concluzionat specialistul.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply