Get this Widget

Orașul inteligent, un pas necesar pentru economia lumii

0

Orașul inteligent este un pas necesar pentru economia lumii. Nu există nicio îndoială că orașul va fi trăsătura definitorie a geografiei umane în secolul 21. La nivel global, 1,3 milioane de persoane se mută în orașe în fiecare săptămână – și până în 2040, în oraș va locui 65% din populația lumii. În același timp, cele mai mari 600 de zone urbane realizează deja 60% din PIB-ul mondial, iar acest procent se va majora pe măsură ce orașele vor deveni mai mari și mai prospere.

Experții estimează că până la 80% din creșterea economică viitoare în regiunile în curs de dezvoltare va avea loc doar în orașe.

Dat fiind că orașele devin un motor și mai important al economiei și bogăției globale, devine crucial să se asigure optimizarea acestora pentru a maximiza eficiența și durabilitatea, sporind în același timp calitatea vieții în fiecare conglomerat urban.

Infografia de astăzi de la Postscapes, prezentată de www.weforum.org, ajută la definirea nevoii de orașe inteligente și oferă, de asemenea, exemple minunate despre modul în care tehnologia poate fi aplicată în mediul urban, pentru a facilita orașele care lucrează mai bine pentru cetățenii lor.

Caracteristicile orașelor de mâine

Orașele inteligente vor utiliza senzori de putere redusă, rețele fără fir și aplicații mobile pentru a măsura și optimiza totul în orașe.

Soluțiile pentru orașele inteligente vor intra în șase categorii largi, transformând peisajul urban:

  1. Infrastructura. Iluminatul inteligent este una dintre cele mai importante soluții care vor fi implementate în infrastructura orașului. În timp ce iluminarea inteligentă pare la prima vedere trivială, merită remarcat faptul că numai iluminatul consumă 19% din energia electrică totală din lume.
  2. Clădiri. Încălzirea, consumul de energie, iluminatul și ventilația vor fi gestionate și optimizate de tehnologie. Panourile solare vor fi integrate în proiectarea clădirilor, înlocuind materialele tradiționale. Detectarea și stingerea incendiilor sunt adaptate camerelor individuale.
  3. Utilități. Rețelele inteligente (utilizate pentru monitorizarea și gestionarea consumului de energie), detectarea scurgerilor de apă și monitorizarea calității apei sunt doar câteva aspecte ale orașului inteligent pe partea utilităților.
  4. Transport. Se vor implementa benzi inteligente, unele rapide și benzi lente (ciclism, mersul pe jos), în timp ce prin oraș vor acționa stații de încărcare cu energie electrică.
  5. Mediul. Controlul poluării aerului, energia din surse regenerabile și soluțiile de gestionare a deșeurilor vor face orașele mai ecologice. Grădinile pe acoperiș sau vegetația laterală vor fi integrate în proiectarea clădirilor, pentru a ajuta la izolarea, pentru a furniza oxigen și pentru a absorbi CO2.
  6. Viața. Va exista Wi-Fi la nivel de oraș pentru uz public, în timp ce actualizările în timp real vor oferi cetățenilor informații despre congestionarea traficului, locurile de parcare și alte facilități urbane.

Efectul? Cisco estimează că orașele mai inteligente vor avea o creștere impresionantă a eficienței: prin utilizarea multora dintre  conceptele  de mai sus, orașele își pot îmbunătăți eficiența energetică cu 30% în 20 de ani. În același timp, se estimează că piața globală a produselor și serviciilor pentru orașe inteligente va fi în valoare de 2,57 miliarde de dolari până în 2025, în creștere cu o medie de 18,4% pe an .

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Pixabay.com/ www.postscapes.com/ www.weforum.org

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply