Get this Widget

Performanță în medicină. Procedură de implantare TAVI la IBCV Timișoara

0

În ciuda lipsurilor care domină sistemul, dar și a scandalurilor care aruncă pete negre pe obrazul sistemului sanitar din România, sunt mulți medici care fac performanță și fac cinste profesiei pe care și-au ales-o.

În această categorie intră și echipa Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV) Timişoara, care se evidențiază în mod constant prin realizările sale.

Performanță în medicină

Medici din cadrul IBCV Timişoara au efectuat prima procedură de implantare a unei Valve Cardiace Aortice Percutan (TAVI), pe anul 2019. Beneficiara intervenției a fost o pacientă de de 65 de ani, diagnosticată cu multiple afecţiuni cardiace şi de altă natură.

Prof. dr. Marian Gaşpar, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a IBCV Timişoara, a explicat că pacienta a fost diagnosticată cu stenoză valvulară aortică severă, dar şi cu comorbidităţi asociate, diabet zaharat tip II cu obezitate, hipotiroidism, boala pulmonară cronică cu reducerea capacităţii funcţionale la 70%.

Intervenţia fost efectuată cu succes de către aceeaşi echipă complexă de chirurgi cardiaci, medici anestezişti, cardiologi intervenţionişti, echocardiografişti şi personal medical special”, a adăugat medicul.

Spitalele au nevoie de finanțare

Intervenția chirurgicală a fost realizată de o echipă din care au făcut parte prof. dr. Markus Linz (Germania), prof. dr. Marian Gaşpar, chirurg cardiovascular, conf. dr. Cristian Mornos, dr. Daniel Brie, dr. Lucian Falniţă, dr. Horia Cioloca, dr. Ani Mornos, asistenta-şefă Livia Gheţa şi asistenta-şefă Gabi Mitrescu.

Pentru a putea să realizeze astfel de intervenții complexe, spitalele din România au nevoie de finanțare, performanța având nevoie de sprijin din partea statului.

“Pentru anul 2019 sperăm să primim mai multe fonduri, pe lista de aşteptare fiind peste 15 pacienţi investigaţi, cu stenoză aortică severă şi risc chirurgical mare pentru operaţia pe cord deschis clasică. Dorim ca această alternativă terapeutică, mai uşoară, la cazurile dificile să fie susţinută şi suplimentată de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş, prin preşedintele acesteia, prof. dr. Victor Dumitraşcu şi de către conducerea IBCV Timişoara, manager, şef de lucrări dr. Constantin Luca”, a punctat prof. dr. Marian Gaşpar.

Autor: Sofia Filip
Foto: Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara Facebook
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply