Get this Widget

Poluarea ne lasă fără hrană

0

Poluarea are efecte dezastruoase asupra vieții pe Pământ. Un studiu publicat în jurnalul ştiinţific Nature Climate Change evidențiază faptul că majorarea nivelului de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă până în 2050 va reduce valoarea nutritivă a numeroase culturi. Efectele urmează să fie resimțite de oameni, sănătatea acestora fiind dramatic influențată din cauza faptului că vor suferi deficienţe de zinc, fier şi proteine.

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au analizat 225 de alimente diferite. Specialiștii au constatat că majorarea concentraţiei de CO2 din atmosferă, care ar putea ajunge la 550 de părţi per milion (ppm) în jurul anului 2050 – faţă de 405 ppm în 2017, “ar reduce cu 3% până la 17% conţinutul de fier, proteine şi zinc din numeroase culturi de bază”.

Această scădere a valorii nutritive a alimentelor se va traduce printr-o “deficienţă de zinc în cazul a 175 de milioane de persoane, dar şi de proteine, la 122 de milioane de persoane, până în 2050, exacerbându-se carenţele (nutriţionale) existente deja la peste un miliard de oameni”, se arată în concluziile cercetării.

Aceste persoane se vor adăuga celor 662 de milioane de locuitori ai planetei care suferă de carenţă de proteine, celor 1,5 miliarde care se confruntă cu deficienţa de zinc şi celor 2 miliarde care au deficit de fier.

Carenţele de zinc afectează sistemul imunitar, copiii având cel mai mare risc de a contracta boli precum infecţii respiratorii, malarie sau boli diareice. Un deficit de fier poate provoca anemie sau poate creşte numărul cazurilor de mortalitate infantilă”, a explicat cercetătorul Matthew Smith .

Experții atrag atenția că lipsa de proteine, adesea asociată cu subnutriţia, se poate traduce printr-un retard de dezvoltare la copii.

Datele colectate de studiu arată că regiunile cele mai expuse acestor riscuri sunt cele din Africa de Nord, Orientul Apropiat şi Asia, din cauza obiceiurilor alimentare din aceste ţări.

Matthew Smith atrage atenția că plantele joacă un rol esenţial în furnizarea de zinc, fier şi proteine. Dintre acestea, grâul, orezul şi porumbul ”contribuie la aproximativ două treimi din aportul de proteine, zinc şi fier la nivel mondial. Însă, grâul şi orezul sunt cele mai sensibile la creşterea nivelului de CO2 din atmosferă, în timp ce porumbul este în mod evident mai puţin afectat“. Populaţiile cele mai sărace sunt totodată şi cele mai vulnerabile deoarece plantele constituie o parte importantă din alimentaţia acestora, în timp ce locuitorii din statele cu un nivel de trai mai ridicat îşi completează dieta cu carne.

Deciziile pe care le luăm în fiecare zi – modul în care ne încălzim locuinţele, ceea ce mâncăm, cum ne deplasăm şi ceea ce cumpărăm – fac ca alimentele noastre să fie mai puţin hrănitoare şi să pună în pericol sănătatea altor populaţii şi a generaţiile viitoare“, a avertizat Samuel Myers, coautor al studiului.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply