Get this Widget

Povestea lui Ionuț, adolescentul intrat sub ocrotirea SOS Satele Copiilor

0

Un adolescent de 15 ani, cu chip frumos și privire inteligentă, ușor tristă, ne dă voie să îi aflăm istoria: la 9 ani vine la SOS Satul Copiilor Hemeiuș, întâmpinat cu multă prietenie și voie bună de toată lumea. Începe aventura alături de noua sa familie. Nu e ușor, dar mereu îl ajută optimismul său și dorința de a izbuti. E încurajat de prezența surorilor, de mama SOS și de băieții alături de care își poate deschide sufletul. De unii dintre ei îl leagă chiar și o pasiune: fotbalul.

Aflat între bucuria de a fi alături de surorile sale, la SOS, şi dorul de familia de asistenţi maternali, Ionuţ oscilează între responsabilitate şi răzvrătire, pierzând astfel teren în parcursul său şcolar.

Pare că totul începe să prindă contur, atunci când, ajutat de mama SOS, care păstrează legătura cu familia de asistenți maternali, îşi dă o nouă şansă, într-un nou proiect, cel al unui nou colectiv de colegi, cadre didactice, practic al unei şcoli din Bacău. Aici, un nou început îi va permite să-şi valorifice întregul potenţial! E șansa pe care şi-o oferă să devină mai bun și nu vrea să dezamăgească. Plin de curaj, îmbrățișează schimbarea și deschide o nouă ușă.

Primele zile ale clasei a VI-a nu sunt ușoare. Își dă seama că matematica este un obstacol, simte teamă, neliniște și dorință de renunțare. Și totuși… prietenia și bunătatea înving. Diriginta și colegii îl ajută, îi stau alături, îl țin alături de ei, insuflându-i încredere în forţele proprii şi curaj pe drumul spre o viață mai bună. La finele clasei a VI-a, fotbalul și ambiția de a reuși la școală îl aduc alături de premianții clasei lui. Înțelege că schimbarea, chiar şi atunci cand totul pare a fi împotriva lui, este despre ceea ce este mai puternic în propriul sine şi îl ajută să meargă mai departe, despre construirea unei ancore ce mai târziu îl va stabiliza pe un curs de apă nu întotdeauna liniștit.

Cel mai greu pentru mine a fost să fac față materiei la matematică. Doamna dirigintă și colegii au crezut în mine că pot, m-au ajutat și iată că am reușit,” povestește Ionuț.

Ionuţ este un adolescent frumos, plin de speranță și planuri de viitor, de care suntem cu toţii mândri.

Da, Ionuț! Ai reușit! Ai reușit pentru tine, dar și pentru ceilalți copii de vârsta ta care, uneori neîncrezători  și fără curaj, se gândesc să renunțe!

Astfel, fiind mereu alături de copii, mamele SOS, echipa de psihopedagogi, împreună cu prietenii din familia SOS Satul Copiilor Hemeiuș, sunt pregătiţi pentru a-i învăţa pe aceștia să îşi ofere mereu un nou început.

E greu să primești o a doua șansă, dar e foarte ușor să o oferi!

Ionuț a intrat sub ocrotirea SOS Satele Copiilor, în SOS Satul Copiilor Hemeiuș, în 2012. A fost transferat acum 2 ani la o școală din Bacău. Copil cu potențial, ambițios și pasionat de sport, înțelege că schimbarea  la o nouă școală va fi o provocare ce merită încercată. Mama SOS îl sprijină în permanență și e gata să îi ofere o șansă pentru un mâine mai bun.

SOS Satele Copiilor România lansează proiectul „Servicii diversificate şi adaptate nevoilor copiilor din judeţul Bacău”. Acesta va fi implementat până în septembrie 2019, având ca scop îmbunătățirea calității serviciilor de asistență socială pe care organizația le oferă în județul Bacău. Concret, organizația vine cu următoarele schimbări:

 • familiile SOS se vor muta în comunitatea municipiului Bacău asigurând famiiilor sociale apartamente complet utilate, într-o zonă cu acces facil la servicii de calitate;
 • proiectul de întărire a familiei (SOS Centrul de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii) va fi extins de la nivelul a șase comunităţi rurale la cel puţin jumătate din comunităţile din judeţ, cu un accent deosebit asupra familiilor cu un risc crescut de separare.

Scurt istoric al SOS Satul Copiilor Hemeiuș 

 • 1990: SOS Satele Copiilor România se înființează și se semneză Convenția de colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
 • 1993: Au fost deschise în mod oficial cele două Sate SOS, din București și Cisnădie.
 • 2006: SOS Satele Copiilor România a preluat patru case de tip familial din Hemeiuș, de la organizația olandeză Children Development Trust (un serviciu înființat în 1997). Casele au găzduit la acea dată 29 de copii și au fost deservite de personal care lucra în schimburi.
 • 2007: SOS Satul Copiilor Hemeiuș a fost deschis oficial (26 de copii).
 • 2008: A fost înființat Centrul de Consiliere și Sprijin pentru Copii și Părinți din Hemeiuș și a fost creată Comunitatea de Tineri din Bacău.
 • Începând cu anul 2010, Centrul pentru Consiliere și Sprijin pentru Copii și Părinți din Bacău implementează proiecte finanțate din diverse surse (UNICEF, FONPC – Federația ONG pentru Copii, granturi din cadrul SEE – Spaţiul Economic European, Telekom, SOS Suedia, Asociația Speranța – Proiectul Talentino, Fundațiile Velux etc.).
 • 2011: A fost finalizată construcția de clădiri noi, astfel că numărul de case de locuit a crescut de la patru la șapte.
 • În perioada 2010-2014, 42 de copii au fost admiși din județele Bacău și Vaslui.
 • 2013: A fost înființat Centrul de Zi din Hemeiuș.
 • 2015: Începând cu anul 2015, au fost realizate o serie de evaluări, ţinând cont de specificul amplasării şi organizării programului.
 • 2017: În urma procesului de analiză și a reacțiilor atât a copiilor cât și a mamelor SOS și a personalului de specialitate a rezultat idea de proiect. Aceasta a fost imediat susţinută şi de autorităţile judeţene din Bacău.
Autor: Mădălina Lazăr
Foto: SOS Satele Copiilor

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply