Get this Widget

Superbacteriile s-au transformat în cea mai gravă problemă din domeniul sănătății

0

Superbacteriile rezistente la antibiotice s-au transformat într-o problemă extrem de gravă pentru sistemul medical, infecțiile pe care le produc ducând la decesul 33.000 de persoane anual în Europa. Specialiștii compară povara acestor afecțiuni cu cea provocată de totalitatea cazurilor de gripă, tuberculoză şi HIV combinate.

O analiză realizată de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) arată că impactul infecţiilor rezistente la tratament s-a amplificat din 2007, cu creşteri îngrijorătoare în cazul bacteriilor rezistente la cele mai puternice antibiotice, inclusiv la o clasă de medicamente denumită carbapeneme.

Situaţia este îngrijorătoare deoarece aceste antibiotice sunt cele mai noi versiuni de tratament disponibile. Când acestea nu mai sunt eficace, infecţiile sunt extrem de dificil de tratat, chiar imposibil, în multe cazuri“, a precizat ECDC într-o comunicat.

Îngrijorător este că 70% dintre bacteriile care produc infecţii manifestă deja rezistenţă la cel puţin un antibiotic folosit în mod obişnuit în tratamentul acestora. La ora actuală, evoluţia “superbacteriilor” rezistente la unul sau mai multe medicamente, reprezintă una dintre cele mai mai ameninţări în domeniul sănătăţii.

Cercetarea ECDC a fost axată pe cinci tipuri de infecţii provocate de bacteriile rezistente la tratamentul cu antibiotice din Uniunea Europeană şi în Spaţiul Economic European (UE/SEE), studiul rezultat fiind publicat în revista Lancet Infectious Diseases.

Specialiștii implicați în cercetare au ajuns la concluzia că circa 75% din povara bolilor provocate de superbacterii are legătură cu infecţiile contractate în spitale şi centre de sănătate, cunoscute sub denumirea de infecţii nosocomiale.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply