Get this Widget

A fost făcut un nou pas în lupta împotriva cancerului

0

Oamenii de știință au făcut un nou pas în lupta împotriva cancerului, cercetătorii americani dezvoltând  un dispozitiv magnetic ce poate captura celulele tumorale din fluxul sanguin, o tehnică rapidă şi eficientă care ar putea contribui la depistarea precoce a acestei maladii.

Jurnalul Nature Biomedical Engineering a dat publicității un studiu în care se arată că un fir, asemănător unei sârme, introdus într-o venă poate atrage nanoparticule magnetice speciale concepute pentru capturarea celulelor canceroase din sânge.

Oamenii de știință susțin că prin această metodă celulele care se desprind din tumori şi călătoresc liber în fluxul sanguin pot servi drept indicatori biologici ai prezenţei cancerului. Totuși, sunt multe situații în care identificarea acestora este foarte dificilă în condiţiile în care o picătură de sânge reprezintă o mostră de doar câţiva mililitri din volumul total al sângelui din corp.

Studiul din Nature Biomedical Engineering mai arată că firul are o lungime aproximativă cu cea a degetului mic de la mână şi grosimea sârmei unei agrafe de birou, însă poate atrage de 10-80 de ori mai multe celule tumorale în comparaţie cu metodele de detecţie a cancerului aplicate pe probe de sânge.

Deocamdată, cercetarea a ajuns până la nivelul testării invenție pe porci, dispozituvul fiind amplasat într-o venă în apropiere de urechea animalului, similară cu venele umane. În urma acestor analize, oamenii de știință au ajuns la concluzia că tehnica îi poate ajuta pe medici să evalueze răspunsul unui pacient la anumite tratamente contra tumorilor deoarece, dacă terapia funcţionează, cantitatea de celule canceroase din sânge creşte pe măsură ce celulele mor şi se desprind de tumoare.

Poate fi utilă în orice altă afecţiune care presupune prezenţa în sânge a celulelor sau moleculelor de interes. Spre exemplu, presupunem că se caută o infecţie bacteriană, ADN tumoral circulant sau celule rare responsabile de inflamaţie; în oricare dintre aceste scenarii, firul şi nanoparticulele ajută la îmbogăţirea semnalului şi, prin urmare, la detectarea bolii sau a infecţiei”, a explicat Sam Gambhir, profesor de radiologie şi director al Centrului Canary pentru detectarea precoce a cancerului al Universităţii Stanford.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply