Get this Widget

Medicul Horaţiu Suciu a realizat un transplant de cord la un adolescent de 15 ani

0

Medicul Horaţiu Suciu a realizat un transplant de cord la un adolescent în vârstă de 15 ani. Organul a fost prelevat de la alt copil, de 14 ani, din Oradea, victimă a unui accident rutier. Intervenția a avut loc la Institut de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş și a durat aproximativ nouă ore.

Am reuşit să efectuăm un transplant cardiac la un copil de 15 ani din judeţul Caraş Severin, un copil care încă din copilăria mică a fost operat într-un alt centru cu probleme cardio-vasculare şi care pe parcurs a dezvoltat insuficienţă cardiacă. De ceva mai mult de un an este pe lista noastră de transplant cu acest diagnostic de insuficienţă cardiacă în stadiu ireductibil şi suntem foarte bucuroşi că am reuşit să efectuăm această intervenţie. Din păcate, donatorii la această grupă de vârstă sunt foarte rari. Aş vrea să subliniez o apreciere a gestului nobil al familiei aparţinătoare care a fost de acord să doneze şi prin acest gest să salveze alţi trei, patru sau cinci copii“, a declarat şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul institutului, profesor doctor Horaţiu Suciu.

Operaţia a început marţi la ora 17.00, cordul a ajuns la ora 19.00 cu un elicopter SMURD după ce a fost prelevat de la un copil din Oradea, şi s-a încheiat miercuri în jurul orei 2.00. “Cordul a venit de la Oradea, a fost preluat de o echipă din clinica noastră, a ajuns pe calea aerului cu un elicopter SMURD. Am primit un cord foarte bun de la un băiat de 14 ani, victimă a unui accident rutier. Operaţia a început la ora 17.00, cordul a ajuns în jurul orei 19.00, a fost a doua intervenţie la copil, puţin mai delicată, dar a decurs fără incidente“, a mai spus Suciu.

Trebuie menționat că transplantul de organe la copii este foarte rar, ultimul astfel de caz fiind în anul 2011. “Este primul transplant la copii după o perioadă foarte lungă. În 2011, am făcut un transplant la o fetiţă de 3 ani, de atunci nu îmi aduc aminte să fi fost încă un copil donator“, a afirmat medicul.

A salvat alți copii aflați în stare gravă

Povestea băiețelului donator este una impresionantă. Adolescentul de 14 ani din comuna Curtuişeni, județul Bihor, a fost accidentat grav pe 12 iulie. El a ajuns la Spitalul Judeţean din Oradea și a fost operat de urgenţă pe secţia de neurochirurgie, fiindu-i evacuat un hematom mare la nivel cerebral. Post operator, însă, evoluţia lui a fost nefavorabilă şi, în trei zile s-a instalat moartea cerebrală.

A fost foarte greu pentru că mama a refuzat să accepte că băiatul ei este mort. Mai are două fete, de 18 ani şi de 20 de ani, care au fost de acord cu donarea. Mama a semnat pentru donare, tatăl băiatului fiind decedat de un an. Intervenţiile chirurgicale au început marţi, la ora 14.00, fiind prelevate inima, care a fost dusă la Târgu Mureş, de pe heliportul spitalului, plămânii au fost duşi la Viena, ficatul la Bucureşti, rinichii la Cluj şi corneea, la Bucureşti. Toate au fost transplantate unor copii în stare critică. Ficatul a ajuns la fetiţa intoxicată cu ciuperci“, a declarat, miercuri, dr.Carmen Pantiş, coordonator de transplant la Spitalul Judeţean din Oradea, scrie AGERPRES.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Institut de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply