Get this Widget

Cea mai ieftină energie solară din lume este produsă de India

0

Cea mai ieftină energie solară din lume este produsă de India. Cum a reușit această țară să ajungă la o astfel de performanță? Simplu. A aplicat un algoritm de costuri eficiente, combinând importurile de panouri la prețuri reduse din China, cu suprafețe mari de teren disponibile și cu o forță de muncă ieftină.

Pentru o perioadă lungă de timp, energia solară a fost văzută ca o sursă marginală. Dar tehnologia a evoluat foarte mult, iar acum energia solară este unul dintre motoarele principale ale tranziției către o energie durabilă. În întreaga lume, prețurile de producere a energiei solare sunt în scădere.

La acest capitol, dintre toate economiile se detașează însă India, care produce acum cea mai ieftină energie solară din lume. Informațiile apar într-un sondaj al Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA), preluat de www.weforum.org.

Costurile de construire a instalațiilor solare la scară mare în India au scăzut cu 27% în 2018, datorită combinării importurilor de panouri la prețuri reduse din China, a suprafețelor mari de teren disponibile și a forței de muncă ieftine.

Prețurile medii ale energiei solare de la instalațiile de mari dimensiuni din India au reprezentat mai puțin de o treime față de cele din Canada, unde costurile au fost cele mai ridicate dintre țările intervievate.

Mai mult de jumătate din costurile totale ale  unei instalații solare în India se referă la  partea de infrastructură, cum ar fi panourile și montajul, în timp ce restul implică costuri reduse, cum ar fi proiectarea sistemului și finanțarea.

Reducerea cheltuielilor cu serviciile și cu forța de muncă au contribuit la scăderea drastică a investițiilor necesare pentru crearea unor proiecte de mare putere în domeniul energiei solare. Între 2010 și 2018, costurile de instalare din India au scăzut cu 80%, ceea ce reprezintă cea mai mare scădere a acestor costuri din întreaga lume .

Grafic: IRENA

Înapoi la natură.Pe măsură ce prețurile scad, cererea crește

Sectorul solar global, care se extinde, reprezintă acum 55% din capacitatea de producere a energiei regenerabile.

Anul trecut,  noile capacități au livrat 94 de gigawați , în mare măsură adăugați de țările asiatice. China a fost responsabilă pentru 44 de gigawați din  toată energia  solară nouă, de aproape cinci ori mai mult decât India, care a urmat imediat. Alte piețe în expansiune rapidă includ SUA, Japonia, Australia și Germania.

Alături de creșterea producției de energie  solară, alte surse de energie curată, cum ar fi fermele eoliene și energia hidroelectrică, sunt de asemenea în creștere.

Energia regenerabilă acum generează o treime din capacitatea globală de alimentare. “Prin intermediul modelului convingător de business, energia regenerabilă s-a stabilit ca o opțiune pentru noua capacitate de generare a energiei. Creșterea puternică din 2018 continuă tendința remarcabilă din ultimii cinci ani, care reflectă o schimbare continuă către energia regenerabilă, ca motor al transformării globale a energiei“, a declarat Adnan Amin, fost director general al IRENA.

Un stimulent puternic

Pe măsură ce piețele trec la surse de energie mai curate, sursele convenționale și clasice – cum ar fi combustibilii fosili și energia nucleară – au înregistrat un declin constant în întreaga Europă, America de Nord și Oceania.

Cu toate acestea, țările din Asia și din Orientul Mijlociu se bazează încă în mare măsură pe combustibilii fosili, dar aici  crește și capacitatea de generare de energie pe bază de petrol  și a gaze.

Raportul IRENA consideră că costurile legate de tehnologiile din surse regenerabile sunt cele mai importante pentru  producția viitoare de energie cu emisii din ce în ce mai reduse de gaze cu efect de seră, menționând că, în cele din urmă, va fi mai ieftin să se construiască și să se exploateze centralele eoliene decât să funcționeze centralele electrice existente pe bază de cărbune.

Energia eoliană și solară de pe uscat devine rapid mai puțin costisitoare decât cărbunele și petrolul, ceea ce ar putea oferi un stimulent puternic pentru țările dependente de combustibili fosili să treacă la surse de energie mai durabile.

Autor: Corina Gheorghe

Foto: Pixabay.com

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply