Get this Widget

Efect de domino: Schimbările climatice anihilează viața pe Pământ

0

Schimbările climatice au ca și consecință dispariția unor specii de plante sau animale. Aceste dispariții cresc în mod dramatic riscul unui “efect de domino în procesul de extincţie” care ar putea duce la dispariţia vieţii pe Pământ.

Un nou studiu publicat de Scientific Reports vine cu un scenariu terifiant legat de consecințele schimbărilor climatice asupra vieții pe Pământ. Cercetătorii sunt de părere că există un lanț  prin care un organism moare deoarece depinde de alte specii condamnate la dispariţie. Analiza are la bază un studiu efectuat pe 2.000 de planete Pământ virtuale supuse unei serii de incidente catastrofale, inclusiv încălzirea globală sau impactul cu un asteroid.

Specialiștii au constatat că astfel de schimbări de mediu ar putea în cele din urmă să pună capăt întregii vieţi pe Pământ. De exemplu, o plantă polenizată de o specie de albină va muri în cele din urmă dacă albina dispare.

Sau, un ghepard care vânează anumite specii de antilopă sau ursuleţii koala care mănâncă doar frunze de eucalipt“, a afirmat Corey Bradshaw, co-autor al studiului şi profesor la Universitatea Flinders (sudul Australiei).

Cercetătorul italian Giovanni Strona, autorul principal al studiului, a explicat faptul că deoarece toate speciile sunt conectate într-o reţea a vieţii, “chiar şi cele mai tolerante specii dispar în cele din urmă atunci când dispar şi speciile mai puţin tolerante de care ele depind“.

Cercetătorii au descoperit că în cazul încălzirii globale combinaţia de intoleranţă la căldură cu ”co-extincţiile” înseamnă că o creştere a temperaturii de 5 la 6 grade Celsius pe plan global ar distruge cea mai mare parte a vieţii pe planetă.

Fără a ţine seama de acest efect de domino, avem o perspectivă nerealistă şi extrem de optimistă cu privire la impactul schimbării climei pe viitor “, a spus Bradshaw.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply