Get this Widget

Genny gătește la Ordinea Zilei: Plăcintă cu varză sau vărzari

1

Mai sunt două săptămâni până la Paște, așa că pentru astăzi v-am pregătit o rețetă delicioasă de post, ușor de pregătit: plăcintă cu varză sau, așa cum mai este cunoscută în Moldova, vărzari.

Pentru aluat aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 700 gr. de făină
  • 250 ml. de apă călduță
  • 30 gr. de drojdie proaspătă
  • 50 gr. de zahăr tos
  • 30 ml. de ulei floarea soarelui
  • ½ linguriță de sare
  • 50 gr. de margarină

Cum se prepară aluatul

Se pune făina într-un vas încăpător. Se combină drojdia, zahărul și margarina, și se amestecă totul cu apă calduță. Se toarnă compoziția obținută peste făină și se începe frământatul. În momentul în care aluatul capătă consistență, se adaugă uleiul și sarea și se frământă până când aluatul devine elastic și nu se mai lipește de mână.

Se acoperă vasul cu folie alimentară și se lasă la dospit într-un loc călduț, aproximativ două ore sau până când își dublează volumul.

Cum pregătim umplutura

Pentru umplutură avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • trei cepe mari
  • 700 gr. de varză murată (cântărită după ce o tocăm și o stoarcem)
  • 100 ml. de ulei floarea soarelui
  • 1 linguriță rasă de piper măcinat
  • ½ linguriță rasa de sare (dacă varza murată nu e sărată)
  • 2 lingurițe de boia dulce de ardei
  • 1 linguriță de boia iute de ardei
  • 2 linguri de zahăr tos

Se pune uleiul într-o cratiță antiaderentă, la foc mic. Când uleiul s-a încălzit, se adaugă ceapa și se călește până devine sticloasă. Se adaugă varza tocată fin, piperul, sarea, boiaua de ardei, zahărul și se amestecă totul. Dacă varza murată este sărată, ajustăm cantitatea de sare sau o eliminăm complet.

Amestecăm varza și o calim, la foc foarte mic, circa 40 de minute, sau până când lichidul eliberat s-a evaporat complet.

Se stinge focul și se lasă varza călită să se răcească complet.

Se întinde aluatul și se umple cu compoziție după gust și se modelează plăcintele după preferință. Plăcintele se pun în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt, la o distanță de 2 cm. una față de cealaltă. Se acoperă cu un prosop de bucătărie din bumbac și se lasă încă o junătate de oră la dospit.

După ce plăcintele au dospit, se ung cu ulei și se coc, în cuptorul preîncălzit la 180°C,  pentru circa 30-40 minute sau până când se rumenesc uniform. La sfârșit se ung din nou cu ulei și se lasă la răcit.

Nu uitați însă ingredientele principale: dragoste din belșug și multe zâmbete!

Poftă bună!

Autor: Genny Vasilescu
Foto: Ordinea Zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.