Get this Widget

Plasticul ne distruge viața! Înghițim plastic, respirăm plastic

0

Plasticul ne distruge viața, îl respirăm, îl înghițim fără să vrem. Un raport bazat pe 50 de studii științifice relevă faptul că o persoană ingerează până la cinci grame de plastic în fiecare săptămână. Este greutatea unui card de credit.

Nu doar natura se sufocă sub mormanele de plastic pe care le întâlnim peste tot. Și organismul omului înghide într-un an nu mai puțin de 250 de grame de plastic. Saptămânal ajung în corpul nostru circa 2.000 de micro-particule şi particule de plastic. Este concluzia unui raport realizat de cercetătorii Universităţii Newcastle din Australia, la comanda World Wide Fund for Nature (WWF).

Raportul se bazează pe datele incluse în peste 50 de studii, studii care arată că oamenii înghit şi respiră particule de plastic în fiecare an. Acum specialiștii au stabilit care este cantitatea de plastic ingerată de o persoană.

În ceea ce priveşte creşterea gradului de conştientizare cu privire la existenţa micro-plasticelor şi impactul acestora asupra mediului, acest studiu oferă pentru prima dată un calcul precis al cantităţii ingerate“, a declarat Thava Palanisami, profesor la Universitatea Newcastle, adăugând că acest lucru “va ajuta la identificarea potenţialelor riscuri toxicologice pentru om“.

Bem… plastic

În urma analizelor, oamenii de știință au stabilit că principala sursă de plastic ingerat este apa, în special cea îmbuteliată.

Printre alte produse de consum analizate, fructele de mare, berea şi sarea conţin cea mai mare cantitate de micro-plastice.

Un studiu canadian, dat publicității pe 5 iunie, evidențiază că un individ înghite până la 52.000 de micro-particule de plastic pe an, la care se adaugă 90.000 de micro-particule dacă bea doar apa îmbuteliată (şi 4.000 dacă consumă apă de la robinet).

Dacă se ia în considerare poluarea aerului şi, prin urmare, inhalarea, această cifră creşte la 121.000 – estimările variind în funcţie de modul şi locul de viaţă al individului.

Studiul publicat în revista Environmental Science and Technology a avut în vedere stilul de viaţă al unui adult american.

Un avertisment pentru guvernele lumii

Marco Lambertini, directorul general al WWF International avertizează că “materialele plastice nu doar poluează râurile şi oceanele, nu ucid doar viaţa marină, ci sunt şi în fiecare dintre noi”.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply