Get this Widget

Munca în condiții de izolare

0

În urma numeroaselor solicitări referitoare la angajaţii care desfăşoară activitate în condiţii de izolare, ITM Argeş consideră  că este necesar ca oamenii să cunoască următoarele aspecte:

Potrivit prevederilor HG nr. 1091/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru locurile de muncă, se consideră că un lucrător activează în condiţii de izolare atunci când nu are contact vizual şi comunicare verbală directa cu alţi lucrători, în cele mai multe cazuri pentru o perioada de timp mai mare de o ora, şi când nu este posibil sa i se acorde ajutor imediat în caz de accident sau când se afla într-o situaţie critică.

Personalul care lucrează în condiţii de izolare trebuie să fie informat cu privire la:

a) manevrarea echipamentului de muncă, starea acestuia (fiabilitate şi accesibilitate);

b) riscurile de accidentare şi modul de acţiune în caz de aparitie a acestora;

c) comportamentul adecvat în cazul producerii unei avarii sau al apariţiei unei situaţii critice;

d) utilizarea echipamentului individual de protecţie;

e) primul ajutor;

f) utilizarea sistemului de supraveghere şi de legatura cu exteriorul.

Angajatorul va numi prin decizie o persoana cu atribuţii concrete care să supravegheze lucrătorii care muncesc în condiţii de izolare.

De asemenea, pentru a se putea interveni în timp util în caz de accident sau avarie la locurile de munca în condiţii de izolare, acestea vor fi dotate cu mijloace tehnice care permit legatura cu persoana care asigura supravegherea:

a) constant automat (centrale de supraveghere, dispozitive de alarmare prin unde radio);

b) periodic automat (radio-telefon, telefon);

c) periodic prin intermediul unei persoane (apeluri telefonice, radio-telefon, camera de luat vederi şi monitor).

În controalele pe care le vor efectua, inspectorii ITM Argeş vor verifica modul în care se respectă aceste prevederi şi în situaţia în care vor fi constatate deficienţe vor fi dispuse măsuri pentru remedierea acestora.

Nerespectarea reglementărilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă, referitoare la amenajarea locurilor de muncă în condiţii de izolare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Autor: Ioana Galeș
Foto:Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply