Get this Widget

NASA caută originea vieții pe Titan, cea mai mare lună a planetei Saturn

0

NASA va trimite un robot spațial pe Titan, cea mai mare lună a planetei Saturn. Cercetătorii agenției spațiale americane vor căuta în timpul acestei misiuni posibile urme care să arate existența vieții. Cercetătorii încearcă astfel să deslușească originei vieții pe Terra.

Misiunea Dragonfly va fi  lansată în 2026 și va ajunge pe Titan în 2034. Nava va  explora zeci de locații de pe Titan care par  promițătoare, în căutarea proceselor chimice prebiotice comune atât pe Titan, cât și pe Pământ.

Dragonfly  va fi prima misiune a NASA în care  un vehicul multi-rotor  științific va survola  o altă planetă. Vehicului are opt rotoare și zboară ca o dronă mare. Acesta va profita de atmosfera densă de pe Titan – de patru ori mai densă decât cea a Pământului – pentru a deveni primul vehicul care a transportat  un întreg echipament științific în locuri noi,  țintind să realizeze căi de acces repetabil și orientat către suprafața satelitului planetei Saturn .

Indicii despre modul în care a apărut viața pe planeta noastră

Titan este un analog cu Pământul dintr-o epocă geologică a sa foarte timpurie  și poate oferi indicii despre modul în care a apărut viața pe planeta noastră.

În timpul misiunii de bază de 2,7 ani, Dragonfly va explora medii variate, de la dune organice până la podeaua unui crater de impact în care apa lichidă și materialele organice complexe cheie ale apariției vieții au existat  și pe Pământ acum  zeci de mii de ani.

Instrumentele sale vor studia modul în care chimia prebiotică ar fi putut evolua. Vor fi investigate, de asemenea, proprietățile atmosferice și de suprafață ale lunii și rezervoarele sale subterane de apă lichidă. În plus, instrumentele vor căuta dovezi chimice despre  eventualele forme de viață trecute sau existente.

Misiunea ar putea revoluționa ceea ce știm despre viața în Univers

Cu misiunea Dragonfly, NASA va face din nou ceea ce nimeni altcineva nu poate face“, a declarat administratorul NASA, Jim Bridenstine.

Vizitarea acestei lumi misterioase  ar putea revoluționa ceea ce știm despre viața în Univers. “Această misiune de vârf ar fi fost de neconceput acum câțiva ani, dar acum suntem pregătiți pentru zborul uimitor al Dragonfly”, a mai spus Jim Bridenstine.

Dragonfly a profitat de datele de 13 ani ale lui Cassini pentru a alege o perioadă cu vreme caldă pentru a ateriza într-un  punct sigur și  cu obiective interesante din punct de vedere științific. Acesta va ateriza mai întâi ]n câmpurile  de dune denumite  “Shangri-La”,  aflate la ecuatorul satelitului și care sunt asemănătoare  cu dunele liniare din Namibia din sudul Africii și oferă o locație de eșantionare diversă.

Dragonfly va explora această regiune în zboruri scurte, realizând o serie de zboruri “mai lungi”, de până la 8 kilometri, oprindu-se de-a lungul drumului pentru a preleva eșantioane din zonele  cu geografie diversă. În final, va ajunge la craterul de impact Selk, unde există dovezi ale existenței apei  lichide în trecut, – molecule complexe organice care conțin carbon, combinate cu hidrogen, oxigen și azot și energie, – rețeta pentru  apariția viații.

Vehicului va zbura în cele din urmă peste 175 de kilometri – aproape dublul distanței parcurse până în prezent de toate marile vehicule aflate pe diverse  suprafețe din spațiu până acum .

Titan nu seamănă cu niciun alt loc din sistemul solar, iar Dragonfly nu este doar o altă misiune“, a spus Thomas Zurbuchen, administrator asociat al NASA pentru Știință la sediul agenției din Washington. “Este remarcabil să ne gândim la acest rotorcraft care zboară mile și mile peste dunele de nisip organice din luna cea mai mare a lui Saturn, explorând procesele care formează acest mediu extraordinar. Dragonfly va vizita o lume plină cu o mare varietate de compuși organici, care sunt elementele de bază ale vieții și ne-ar putea învăța despre originea vieții în sine “, a completat cercetătorul.

Despre Titan

Titan are o atmosferă bazată pe azot, cum ar fi Pământul. Spre deosebire de Pământ, Titan are nori și ploaie de metan. Alte  substanțe organice se formează în atmosferă și cad ca o zăpadă ușoară. Procesele meteorologice și de suprafață ale lunii au combinat  substanțe organice, energie și apă complexe, asemănătoare cu cele care au provocat viață pe planeta noastră.

Titan este mai mare decât planeta Mercur și este a doua cea mai mare lună din sistemul nostru solar.

Pe măsură ce orbitează Saturn, aceasta este la aproximativ 886 milioane de kilometri distanță de Soare,  o distanță de aproximativ 10 ori mai mare decât cea dintre Pământ- Soare. Deoarece este atât de departe de Soare, temperatura la suprafață este de aproximativ -290 grade Fahrenheit (-179 grade Celsius). Presiunea de suprafață este de asemenea cu 50% mai mare decât cea a Pământului.

Misiunea Dragonfly

Dragonfly a fost selectat ca parte a programului New Frontiers al agenției, care include misiunea New Horizons către Pluto și  Centura  Kuiper, Juno către Jupiter și OSIRIS-REx către asteroidul Bennu.

Dragonfly este condusă de cercetătorul principal Elizabeth Turtle,  are sediul la Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins din Laurel, Maryland.

Programul New Frontiers susține misiuni care au fost identificate ca priorități de explorare a sistemului solar în topul comunității planetare. Programul este gestionat de Oficiul pentru Programul misiunilor planetare de la centrul de zbor Marshall Space Flight din NASA, Huntsville, Alabama, pentru divizia de științe planetare a agenției din Washington.

Programul New Frontiers ne-a transformat înțelegerea sistemului solar, descoperind structura interioară și compoziția atmosferei turbulente a lui Jupiter, descoperind secretele înghețate ale peisajului lui Pluto, descoperind obiecte misterioase în centura Kuiper și explorând un asteroid aproape de pământ pentru blocuri de viață “, a declarat Lori Glaze, directorul diviziei de științe planetare a NASA. “Acum putem adăuga Titan în lista lumilor enigmatice pe care NASA le va explora“.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: NASA
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply