Get this Widget

Nu couché, tabloul emblemă al pictorului Amedeo Modigliani este scos la vânzare

1

“Nu couché”, cel mai important tablou realizat în urmă cu mai bine de o sută de ani de pictorul Amedeo Modigliani este scos la vânzare în cadrul unui eveniment organizat de Casa de licitații Sotheby’s. Lucrarea cunoscută sub titlul “Nu couché (sur le côté gauche)” (“Nud culcat (pe partea stângă)” este cea mai mare pictură din seria iconică în care Modigliani a readus în artă nudul. Tabloul măsoară aproape 147 de centimetri.

La expoziția organizată în 1917 pentru prezentarea seriei de nuduri realizate de artist (22 de nuduri înclinate și 13 nuduri în piciore) impactul imaginii senzuale oferite de tablou a fost atât de puternic în rândul publicului încât poliția a trebuit să intervină și să oprească evenimentul.

Astăzi, lucrarea pe care Sotheby’s o scoate la licitație este considerată una dintre realizările emblemă ale picturii moderne. Specialiștii, care au analizat tabloul, susțin că, pentru a reda imaginea prezentată în “Nu couché (sur le côté gauche)”, Amedeo Modigliani a folosit un model profesionist, dovedind o îndrăzneală artistică neîntâlnită în epocă.

Modigliani creează un nou tip de nud pentru epoca modernă. De obicei exista o distanţă între cel care privea nudul şi modul în care era reprezentat acesta, însă aici Modigliani aduce lucrurile la un alt nivel. Dacă te uiţi la privirea ei, la felul în care o întâlneşte pe a ta, remarci că ea este foarte erotică, dar foarte încrezătoare, foarte sigură pe sexualitatea ei, şi acest lucru este incredibil de modern“, explică Simon Shaw, de la Departamentul de artă impresionistă şi modernă din cadrul Sotheby’s.

Majoritatea lucrărilor realizate de Modigliani se află în diverse muzee ale lumii, unde vizitatorii le pot admira. Modigliani  și-a început seria de nuduri în 1908, dar abia după ce a abandonat sculptura, în 1914,  artistul s-a dedicat realizării “Nu couché (sur le côté gauche)”. Estetica sa își are rădăcinile în arta renascentistă, în picturile italiene, dar s-a hrănit și cu influențe africane.

Léopold Zborowski a fost cel care l-a încurajat pe Modigliani să realizeze această serie, oferindu-i o bursă de 15 franci pe zi. Tot el a fost cel care a plătit modelele anonime cu câte cinci franci pe zi. De asemenea, Zborowski s-a ocupat de prezentarea în fața publicului parizian a lucrărilor.

“Nu couché (sur le côté gauche)”, tabloul scos la licitație de Sotheby’s, a fost achiziționat de actualul proprietar în 2003 pentru suma de 26,9 milioane dolari. În 2015 un alt nud înclinat semnat de Modigliani a fost vândut la o licitație pentru suma de 170,4 milioane de lei, marcând, la acel moment, cel de-al doilea mai mare preț plătit vreodată în cadrul unei licitații pentru un tablou.

Tabloul “Nu couché (sur le côté gauche)” va fi scos la licitaţie în data de 14 mai, la New York, dar până atunci pasionații de artă din Hong Kong au ocazia să-l admire într-o expoziție publică desfășurată în zilele de 25 și 26 aprilie. Ulterior, de acest beneficiu se vor bucura cei din New York, unde va avea loc, pe 4 mai, un eveniment similar.

Sotheby’s speră ca în acest mod să atragă atenția colecționarilor de artă, în special a celor asiatici, care în ultimii ani s-au dovedit cei mai generoși atunci când vine vorba despre achiziționarea unor lucrări emblemă din cultura universală.

Autor: Ștefania Enache
Foto/video:Sotheby’s

 

 

Facebook Comments

Share.