Get this Widget

Pompei: Arheologii au descoperit o frescă în care este prezentată relaţia mitică dintre Leda şi Zeus

0

Relaţia mitică dintre Leda şi Zeus este redată într-o frescă erotică pe care arheologii au descoperit-o în ceea ce a fost dormitorul unei case din Pompei, oraşul roman îngropat în 79 î.Hr. în urma erupţiei vulcanului Vezuviu.

Fresca, foarte bine conservată, a fost găsită în urma săpăturilor realizate în  situl Pompei și redă scena de amor dintre Leda și Zeus, care s-a transformat într-o lebădă pentru a o seduce pe regina Spartei.

Legenda este redată complet, evidențiind faptul că în noaptea în care i-a cedat lui Zeus, Leda s-a supus și datoriei conjugale cu soţul ei, regele Tyndareos (Tindar).

Legenda spune că în urma acestor evenimente Leda a făcut două ouă din care au ieșit Clitemnestra și Pollux, Elena și Castor. De altfel, Elena este cea care se face vinovată de declanșarea războiului troian.

Fresca găsită în zona Via del Vesuvio crește și mai mult atactivitatea sitului Pompei, unul dintre cele mai vizitate din Italia. În primele opt luni din acest an, peste trei milioane de turiști au fost atrași de Pompei.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto/video: Pompeii – Parco Archeologico
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply