Get this Widget

A fost descoperit un tablou de Rembrandt necunoscut până acum

0

Dintr-o întâmplare, un expert olandez a reușit să scoată la lumină un tablou realizat de Rembrandt, operă necunoscută până acum.

Participând la o licitație de artă, Jan Six a achiziționat lucrarea pentru suma de 148.000 de euro. Evenimentul a avut loc în 2016. “Atunci când a privit opera, a ştiut imediat că era un Rembrandt. Este un foarte bun cunoscător al lui Rembrandt şi a petrecut ani de zile făcând cercetări în privinţa lui. Era deci incredibil de excitat, dar şi puţin înspăimântat“, a explicat pentru AFP Ronit Palache, purtătoarea de cuvânt a acestui expert, scrie AGERPRES.

După evaluari atente, olandezul a ajuns la concluzia că nu s-a înșelat absolut deloc și că tabloul valorează milioane, fiind lucrat de unul dintre cei mai cunoscuți pictori din istoria artei. Datând cu aproximaţie din anul 1634, “Portretul unui tânăr”este prima pictură necunoscută a maestrului olandez scoasă la lumină în ultimele patru decenii.

Între timp, pictura a fost autentificată şi de alţi istorici de artă, printre care Ernst van der Wetering, unul dintre experţii în artă olandeză cei mai renumiţi. Pânza nu este nici datată, nici semnată. Istoria şi provenienţa sa sunt necunoscute. Înainte de vânzare, aceasta a aparţinut unei familii nobile britanice timp de peste şase generaţii.

Portretul prezintă un tânăr îmbrăcat cu o haină neagră şi un guler de dantelă albă a cărui privire se îndreaptă spre exteriorul tabloului. Acesta va fi expus pentru o lună, începând de miercuri, la sucursala olandeză a Muzeului Ermitaj de la Amsterdam.

Gulerul de dantelă seamănă cu cele din alte tablouri ale lui Rembrandt, precum portretele tinerilor căsătoriţi Marten Soolmans şi Oopjen Coppit, cumpărate împreună în 2015 pentru 160 de milioane de euro de Franţa şi Olanda de la familia Rothschild.

Ronit Palache a declarat că pictura ar putea face şi ea parte dintr-un portret dublu, dar va fi necesară o anchetă mai aprofundată pentru a elucida misterul. Negustorul de artă Jan Six, care a scris şi o carte despre descoperirea sa, are intenţia de a vinde noua pictură după expoziţia de la Amsterdam.

Autor: Ștefania Enache
Foto:Hermitage Amsterdam

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply