Get this Widget

Robert Ballard pleacă în căutarea epavei avionului pilotat de Amelia Earhart

0

Robert Ballard, celebrul vânător american de epave, va încerca să dezlege unul dintre cele mai mari mistere ale istoriei ultimului secol și jumătate: dispariția aviatoarei Amelia Earhart.

Robert Ballard pleacă în căutarea epavei avionului pilotat de Amelia Earhart. El și-a propus ca printr-o expediție care va debuta în luna august să găsească avionul pilotat de aviatoarea dispărută deasupra Oceanului Pacific în 1937.

Cunoscutul cercetător va părăsi Samoa la data de 7 august pentru a explora atolul nelocuit Nikumaroro, aparţinând Republicii Kiribati, unde s-ar fi prăbuşit aparatul de zbor pilotat de aviatoarea americană.

National Geographic informează că expediţia va fi formată din doua echipe. Prima echipă, condusă de un arheolog al National Geographic, urmează să studieze anumite zone de pe atol, în timp ce a doua, supervizată de Robert Ballard, va efectua cercetări subacvatice, la bordul navei sale de explorare Nautilus.

Expediţia va fi face obiectul unui documentar de două ore, ce va fi difuzat la data de 20 octombrie pe postul de televiziune National Geographic.

Robert Ballard , în vârstă de 77 de ani, deţine mai multe trofee, printre care se numără epava pachebotului Titanic, identificată în 1985 la 4.000 metri adâncime, cuirasatul german Bismarck sau portavionul american USS Yorktown, scufundat în 1942 în Bătălia de la Midway din timpul războiului din Pacific.

Au fost găsite rămășițele aviatoarei Amelia Earhart?

În 2018, presa din întreaga lume relata că unul dintre marile mistere ale lumii a fost în sfârșit elucidat, după ce s-a anunțat că osemintele descoperite în anul 1940 pe o mică insulă din Oceanul Pacific ar corespunde rămăşiţelor aviatoarei americane Amelia Earhart. Prima femeie, care a zburat peste Atlantic, a fost dată dispărută în 1937 în această regiune.

Richard Jantz, profesor de antropologie la Universitatea din Tennessee, a susținut că, potrivit unor noi analize, osemintele nu aparţin unui bărbat de talie mică, ci faimoasei aviatoare dispărută la vârsta de 39 de ani în timp ce încerca să facă înconjurul Pământului la ecuator împreună cu navigatorul ei, Fred Noonan.

Generaţii de cercetători şi pasionaţi au încercat, timp de decenii, să dezlege misterul dispariţiei acestei pioniere, prima femeie care a traversat singură Atlanticul cu avionul, în 1932.

Una dintre teoriile lansate susținea că modelul bimotor Lockheed Electra s-a prăbuşit în iulie 1937 în zona Oceanului Pacific pe un atol cunoscut în trecut sub numele de Gardner Island, acum denumit Nikumaroro, aparţinând Republicii Kiribati.

În 1940, o expediţie britanică a descoperit pe această insulă un craniu uman, oase, un pantof de femeie, un etui pentru sextant şi o sticlă de Benedictine.

Rămăşiţele au fost expediate în Fiji şi examinate în anul următor de David W. Hoodless, un profesor de anatomie. Acesta a concluzionat că osemintele aparţineau unui bărbat scund. Misterul a fost accentuat după ce rămăşiţele au fost ulterior rătăcite.

Aproape 80 de ani mai târziu, Richard Jantz a utilizat un program de calculator numit Fordisc pentru a reanaliza cercetările întreprinse de David Hoodless. De asemenea, el a studiat hainele Ameliei Earhart pentru a determina dacă rămăşiţele găsite corespund în procent de peste 99% aviatoarei.

(Analiza) susţine cu tărie concluzia că osemintele din Nikumaroro sunt ale Ameliei Earhart”, a concluzionat Jantz, citat într-un comunicat publicat de Universitatea din Tennessee. Interpretarea greşită din cadrul cercetărilor anterioare se explică prin faptul că “antropologia medico-legală nu era îndeajuns de dezvoltată la începutul secolului XX”, a explicat el. Studiul a fost publicat în jurnalul Forensic Anthropology.

Aventura lui Earhart şi a lui Noonan a început în 20 mai 1937, când cei doi au decolat din Oakland, California. La 2 iulie, ei au decolat din Lae, Papua Noua Guinee, angajându-se într-o etapă deosebit de ambiţioasă, de 4.000 de kilometri, urmând să oprească pentru realimentare pe mica insulă Howland din Pacific, situată la jumătatea distanţei dintre Australia şi Hawaii. Însă, ei nu au aterizat niciodată acolo.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Arhiva Ordinea Zilei/ National geographic

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply