Get this Widget

Sfatul medicilor. Învață cum te poți feri de gripă!

0

Gripa face tot mai multe victime, numărul deceselor provocate de această boală ajungând la 28.

Sfatul medicilor. Medicii îi sfătuiesc pe oameni să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig. Este foarte important să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii. De asemenea, trebuie să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume.

În sezonul rece circulaţia bolilor acute respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire în rândul populaţiei. În fiecare an gripa afectează între 5% si 15% din populație. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii sau deces, în special pentru persoanele din grupele la risc”, explică dr. Cecilia Birău, medic șef în cadrul  Departamentului SSP  al Direcției de Sănătate Publică a Județului Hunedoara.

SEMNE IACRS GRIPA
Febra Rareori Da >38ºC
Dureri de cap Rareori Deseori
Dureri generale Usoare Prezente la majoritatea cazurilor; adesea severe
Oboseala, slabiciune Uneori Apare des; poate dura pana la 2-3 saptamani
Epuizare Niociodata Apare de obicei la inceputul bolii
Nas infundat Deseori Uneori
Dureri de gat Deseori Uneori
Jena in piept, tuse Slaba, pana la moderata. Tuse seaca Deseori; poate deveni grava

 

Sfatul medicilor

Vaccinarea continuă să fie singura metodă de profilaxie specifică a gripei. Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că la circa 70-80% dintre persoanele care se vaccinează oferă o protecție de bună calitate

  •  Ne spălăm cu apă şi săpun ori de câte ori este nevoie.
  • Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene .
  • Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar, dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante .
  • Evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri
  • Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta,sporturi diverse) este esenţială pentru menţinerea unui corp sănătos.De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Ce facem când ne îmbolnăvim?

  •  La primele simptome de boală – care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 grade, stare generală proastă – trebuie să luăm legătura cu medicul de familie.
  • În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a contacta medicul de familie.
  • Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la medic .

 Sfatul medicilor: răcelile și gripele nu se tratează cu antibiotice! Numărul normal al infecțiilor de tract respirator superior poate să ajungă și la zece  într-un an pentru o persoană.

O persoană bolnavă care se izolează la domiciliu  se poate însănătoşi după 7 zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. Dar, dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranţă îi va infecta şi pe cei din jur şi e posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală sau chiar letale.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply