Get this Widget

Medicul Sandra Alexiu ne învață să facem diferența între o simplă răceală și gripă

0

România este în plin sezon de gripă, în ultimele zile fiind înregistrate mai multe decese cauzate de această boală.

Medicul Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, vine în sprijinul nostru învățându-ne cum să facem diferența între o simplă răceală și gripă. Specialistul atrage atenția, pe pagina sa de Facebook, că gripa poate fi gravă, în cazul acestei boli existând riscul de a apărea complicaţii severe şi decesul, mai ales la persoanele aflate în categoriile de risc. De aceea este important să nu confundăm gripa cu simpla răceală de sezon.

Nu confundaţi gripa cu simpla răceală de sezon. Afecţiunea poate fi gravă, pot apărea complicaţii severe şi decesul, mai ales la persoanele aflate în categoriile de risc“, avertizează medicul.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov recomandă în primul rând vaccinarea antigripală, menționând că există două tipuri de vaccin gripal.

Din păcate, începe în România furtuna gripală. Cazurile se înmulţesc, avem deja un deces declarat la o persoana nevaccinată, pe un teren imunodeprimat. Atingerea unui titru protector prin vaccinare durează două – trei săptămâni, aşa încât e timpul să prindeţi această şansă. Anul trecut, vârful sezonului gripei a fost în februarie. Dacă aţi tot amânat până acum, e bine să vă vaccinaţi antigripal cât mai repede. Avem la dispoziţie în România două tipuri de vaccin gripal, trivalent (cu trei tipuri de virusuri gripale) şi tetravalent (cu patru tipuri). Este o investiţie mică, dar foarte importantă pentru oricine“, punctează medicul.

Iată mai jos un tablou pe scurt al gripei:

În acest sezon gripal, România a înregistrat deja patru decese cauzate de virusul gripal. “Din păcate, în acest moment avem patru decese cauzate de virusul gripal: două în Galaţi, unul în Arad şi unul în Târgu Mureş. Nu putem vorbi despre o epidemie la gripă în acest moment. Numărul cazurilor de gripă este sub numărul cazurilor din perioada precedentă, din perioada similară a anului trecut. Dar pot să spun că anul acesta vaccinarea antigripală pe grupe de risc a început la 15 septembrie. Am promis că livrăm atunci primele vaccinuri şi am făcut-o. Am suplimentat numărul de doze la 1.300.000 de doze de la 1.000.000 şi acum mai avem în stoc 170.000 de doze. Aş vrea să le mulţumesc public medicilor de familie pentru că s-au implicat în această campanie. Dacă avem 1.100.000 de doze deja făcute, asta înseamnă că s-a muncit“, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply