Get this Widget

Sportul te scapă de demență

0

Sportul este benefic la orice vârstă. Un studiu recent evidențiază faptul că persoanele trecute de prima tinerețe care sunt active din punct de vedere fizic pot tine la distanță demența.

Sportul te scapă de demență. Cercetătorii au descoperit că, în cazul persoanelor în vârstă care sunt diagnosticate cu Alzheimer sau alte forme de demenţă, activitatea fizică de orice fel poate combate efectele acestei boli.

La această concluzie au ajuns cercetătorii în urma unui studiu în care au analizat  creierele a 454 de persoane decedate la vârsta adultă, dintre care 191 fuseseră diagnosticate cu Alzheimer şi alte forme de demenţă.

Subiecţii cercetării participaseră, în timpul vieţii, la mai multe teste de gândire şi memorie, desfăşurate pe o perioadă de 20 de ani. Vârsta medie a decesului participanţilor la cercetare a fost de 91 de ani.

Fiecare subiect a primit, în medie cu doi ani înaintea morţii, o brăţară care înregistra non-stop toate activităţile, de la mersul prin casă, la exerciţiile fizice. Studiul a ajuns la concluzia că un nivel mai ridicat de mişcare zilnică este asociat cu o gândire şi o memorie mai bune.

Rezultatul a rămas valabil chiar şi atunci când cercetătorii au constatat gravitatea leziunilor descoperite la nivelul creierului. “Echipa de cercetători a măsurat nivelul activităţilor fizice al participanţilor la studiu pe o perioadă medie de doi ani înaintea decesului apoi a analizat ţesutul cerebral după moarte constatând că mai multă mişcare poate avea un efect protector asupra creierului. Persoanele care au făcut mai multă mişcare au avut o gândire şi o memorie mai bune în comparaţie cu cei care nu s-au mişcat la fel de mult. Concluzia noastră este că mişcarea ar putea acţiona asemănător unei rezerve care ajută la menţinerea capacităţilor cognitive atunci când apar semne de demenţă la nivelul creierului“, a spus Aron S. Buchman, de la Rush University Medical Centre din Chicago, conducătorul cercetării.

Autor: Mădălina Lazăr
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply