Get this Widget

A fost inventat dispozitivul care poate preveni atacurile de cord și cerebrale

0

Un dispozitiv bio-optic, inventat de un grup de cercetători austrici, ar putea devein cel mai utili instrument în combaterea atacurilor de cord și cerebrale. Surse medicale au declarat că dispozitivul detectează formarea unui cheag de sânge şi ajută astfel la prevenirea atacurilor cerebrale şi infarcturilor.

Putem crea şi cuantifica formarea acestor cheaguri în viziune 3D, pornind de la un simplu test de sânge, fără a avea nevoie de ajutorul radiaţiei fluorescente sau al unei substanţe tip radiotrasor“, a declarat Steve Lee, unul din conducătorii proiectului de la Universitatea Naţională Australiană (ANU), scrie AGERPRES.

Dispozitivul, similar unui vas de sânge deteriorat, creează o hologramă pe baza unui cheag microscopic într-o fracţiune de secundă necesară luminii pentru a străbate această coagulare sangvină. Plachete sangvine, care sunt a zecea parte din dimensiunea unei celule normale, sunt principalele responsabile ale formării cheagurilor de sânge şi se regrupează în câteva secunde după ce s-au activat.

Medicii prescriu în general un tratament de fluidizare a sângelului pentru pacienţii care riscă să sufere un atac cerebral sau de cord, deşi nu se cunoaşte exact eficienţa acestora asupra bolnavilor.

Noul dispozitiv permite “să se aplice această tehnologie pacienţilor cu risc de coagulare sau cu sângerări incontrolabile şi promite să fie revoluţionar“, a declarat Elizabeth Gardiner, participantă la proiect.

Cercetătorii lucrează la o micşorare a dimensiunii aparatului, pentru a putea fi folosit şi în clinici şi cabinete medicale.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply