19 martie 2024
3.6 C
București

Al doilea caz al unui pacient vindecat de HIV

O echipă de cercetători susține că un bolnav a prezentat o remisiune de durată a virusului HIV-1, cel care produce SIDA.  Este al doilea caz al unui pacient cu HIV care a intrat în remisiune, după întreruperea tratamentului. Cel mai probabil această persoană este vindecată.

Cazul prezintă un mare interes pentru lumea medicală, care de foarte mult timp caută o soluție de vindecare a bolnavilor infectați cu virusul HIV-1.

Pacientul din Berlin

În urmă cu zece ani, cercetătorii aduceau în atenția opiniei publice confirmarea primului caz al unui pacient cu HIV care a intrat în remisiune. Cunoscut drept „pacientul din Berlin”, cazul de acum zece ani a fost considerat ca fiind doar o întâmplare.

Americanul  Timothy Brown a primit un transplant cu măduvă osoasă pentru tratamentul leucemiei, în urmă cu 12 ani, în Germania. Se presupune că transplantul respectiv l-a ajutat să învingă HIV.

În tot acest timp, medicii au încercat să aplice o procedură similară și altor pacienţi cu virusul HIV, dar din păcate fără un rezultat pozitiv.

Pacientul din Londra

Astăzi, cazul „pacientului din Londra” vine să confirme faptul că există șanse de vindecare pentru cei care contactează HIV. „Pacientul din Londra” nu a mai prezentat niciun semn de infecţie cu acest virus de peste 19 luni.

Cei doi pacienți au în comun faptul că au suferit transplanturi de măduvă osoasă pentru a trata cancere de sânge, primind celule stem de la donatori cu o mutaţie genetică rară ce împiedică instalarea virusului HIV.

Ajungând la o remisiune în cazul celui de-al doilea pacient prin utilizarea unei abordări similare am demonstrat că ‘pacientul din Berlin’ nu a fost o anomalie„, a declarat cercetătorul principal Ravindra Gupta, profesor la Universitatea din Cambridge, referindu-se la primul caz din lume de remisiune la un pacient cu HIV. Totuși, Ravindra Gupta atrage atenția că, deși pacientul său este în remisiune, „este prea devreme să spunem că acesta este vindecat complet”.

O șansă pentru milioane de bolnavi

Cazul „pacientului din Londra”, dar și cel al „pacientului din Berlin” aduc mari speranțe pentru milioane de  persoane infectate cu HIV din întreaga lume. Bolnavii ţin sub control boala cu ajutorul unei terapii antiretrovirale (ARV), însă acest tratament nu conduce la dispariţia virusului.

În prezent, singura modalitate de a trata HIV este administrarea de medicamente care conţin virusul şi pe care oamenii trebuie să le ia toată viaţa. Aceasta reprezintă o provocare în ţările în curs de dezvoltare, în care milioane de oameni nu au acces la un tratament adecvat„, a notat Gupta.

Aproape 37 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc cu HIV, însă numai 59% dintre aceştia beneficiază de tratamente antiretrovirale. Aproape un milion de persoane mor în fiecare an din cauza afecţiunilor legate de HIV.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com/ The New York Times

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei