Get this Widget

Primul Centru de Terapie Oncologică prin Protonoterapie din Europa de Sud-Est se construiește în București

0

Bucureștiul va avea primul Centru de Excelență în Terapie Oncologică prin Protonoterapie din Europa de Sud-Est. Investiția în acest proiect este estimată la aproximativ 200 de milioane de euro.

Construcția centrului reprezintă o oportunitate majoră pentru bolnavii de cancer, în special pentru copii. Pacienții vor avea acces la un tratament revoluționar care ajută la vindecarea acestei maladii și care la nivel internațional este folosit de foarte mulți ani.


Gabriela Firea, inițiatoarea acestui proiect, a declarat că spitalul care urmează să fie construit în București va fi de stat, iar costurile pentru pacienţi vor fi incluse în asigurarea de sănătate.

Studiul de fezabilitate a fost achitat de Guvernul Japoniei

În vederea demarării acestui proiect amplu, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a semnat miercuri împreună cu Tsuyoshi Okada, reprezentantul firmei japoneze ITOCHU Corporation, un memorandum care vizează realizarea studiului de fezabilitate necesar construirii acestui centru.

Trebuie menționat faptul că studiul de fezabilitate este achitat integral de Guvernul japonez,  care a oferit astfel un sprijin important Primăriei Municipiului București. Finanțarea a fost obținută de Gabriela Firea în urma unei vizite pe care a efectuat-o anul trecut în Japonia.

O terapie revoluționară

Centrul de Terapie Oncologică prin Protonoterapie din Kyoto

Cu ocazia semnării memorandumului, Gabriela Firea a explicat care au fost motivele care au stat la baza inițierii acestei investiții majore pentru Sănătatea din România.

Protonoterapia este o procedură medicală revoluționară care nu mai este prezentă în România şi nici în ţări din sud-estul Europei, dar care în Japonia funcţionează deja din anul 2000 şi tratează foarte mulţi bolnavi de cancer, inclusiv foarte mulţi copii. Cercetătorii japonezi au primit anul trecut Premiul Nobel pentru sănătate tocmai pentru aceste terapii revoluţionare de tratare a cancerului.(…) Din ceea ce am înţeles de la specialiştii japonezi, au reuşit să trateze în totalitate pacienţi cu afecţiuni oncologice, iar rezultatele sunt uimitoare”, a punctat edilul general al Capitalei.

În timpul unei vizite pe care a făcut-o anul trecut în Japonia, Gabriela Firea a avut ocazia să vadă cum funcționează Centrul de Terapie Oncologică prin Protonoterapie din Kyoto și a dorit să implementeze un proiect similar și în România. Astfel, că a venit cu propunerea în fața Consiliului General al Municipiului București, care a avizat pozitiv proiectul, iar miercuri a fost semnat memorandumul pentru realizarea studiului de fezabilitate.

Realizarea studiului de fezabilitate durează maximum zece luni de zile. Prin studiul de fezabilitate se va decide formula cea mai convenabilă de realizare: proiectare-execuţie, proiectare cu execuţie şi operare sau parteneriat public-privat. Noi ne-am propus ca din ziua în care semnăm ordinul de începere a lucrărilor, acestea să nu dureze mai mult de doi ani de zile, pentru că specialiştii din Japonia ne-au spus că atât ar dura construirea acestui centru“,a explicat Gabriela Firea.

Gabriela Firea și Tsuyoshi Okada au semnat, miercuri, la sediul PMB un memorandum

Ne angajăm să găsim tehnologiile cele mai bune, soluţiile cele mai eficiente şi sursele de finanţare pentru realizarea unui proiect deosebit în Bucureşti. Apreciem în mod deosebit colaborarea pe care am început-o și pe care o desfășurăm împreună cu doamna Primar General și credem că acest proiect, care va îmbunătăți starea de sănătate a populaței României, să se materializeze în viitorul apropiat“, a declarat Tsuyoshi Okada.

Investiție estimată la 200 milioane euro

Primarul general al Capitalei a menționat că valoarea totală a investiţiilor este estimată la 200 de milioane de euro.

De asemenea, Firea a spus că amplasamentul (aprobat de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti) este pe Şoseaua Vitan Bârzeşti nr. 20 A, pe o suprafaţă de 58.000 mp.

Ne dorim ca acest centru de la Bucureşti să aibă opt echipamente. De asemenea, spitalizarea este de zi, nu este nevoie de internare şi, de asemenea, lângă centru va exista şi o clădire în care se pot caza părinţii copiilor care sunt trataţi şi care nu sunt din Capitală. (…)“, a mai spus Gabriela Firea.

Protonoterapia poate trata orice formă de cancer

Protonoterapia poate trata orice formă de cancer, dar este indicată în special în cazurile de cancer la copii şi în situaţiile în care este vorba despre organe vitale, care ar putea fi afectate de chimioterapie sau radioterapie.

În cadrul centrului se vor asigura şi alte tipuri de tratament, acestea urmând să fie stabilite de către medicii oncologi. De asemenea, în centru vor exista secţii de imagistică, de diagnostic, de tratament.

Dr. Turkes Ablachim, director medical al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti,a menționat că în România se înregistrează anual peste 60.000 de cazuri noi de cancer. Potrivit normelor internaţionale, aproape jumătate dintre aceşti pacienţi ar trebui să beneficieze de radioterapie.

Dr. Turkes Ablachim a subliniat că protonoterapia aduce în domeniul terapiilor oncologice “selectivitate şi acurateţe”.

Se bazează pe faptul că protonii eliberează maximum de energie la finalul traiectoriei stabilite de medic. Adâncimea de penetrare a energiei ionizante este prestabilită şi are o precizie submilimetrică. Dincolo de tumoră nu mai există expunere, nu mai există absorbţie de radiaţie ionizantă, astfel că ţesutul sănătos este cruţat şi ţesuturile laterale tumorii nu mai sunt afectate. Asta înseamnă că efectele adverse sunt reduse, că riscul de apariţie al unui al doilea cancer după tratamentul radioterapic se reduce. În ceea ce priveşte recidivele tumorale, pentru pacienţii care au beneficiat anterior de radioterapie convenţială, protonoterapia este o indicaţie de elecţie. (…) În prezent, un pacient cu o tumoră oculară, care necesită radioterapie convenţională, îşi pierde ochiul. Dacă va apela la terapie cu protoni, el îşi va putea păstra vederea la acel ochi. De asemenea, pacienţii pediatrici care au nevoie de radioterapie, pot să beneficieze de terapie cu protoni, iar calitatea vieţii lor va fi mult mai bună, riscul de efecte adverse este redus şi riscul de apariţie a unui al doilea cancer este minim“, a explicat medicul.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Gabriela Firea Facebook

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply