Get this Widget

Experiențe ERASMUS: Petrică Mercorea, tânărul care a plecat din Pașcani pentru a cuceri lumea

0

Mulți dintre tinerii care sunt pe punctul de a intra pe piața muncii au înțeles că succesul nu vine fără sacrificii și de aceea fac eforturi pentru a identifica oportunitățile care îi pot ajuta în viitoarea carieră. Petrică Mercorea face parte din această categorie. Tânărul, student în anul III la Facultatea de Geografie și Geologie, din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, poate reprezenta un model demn de urmat pentru mulți dintre cei de vârsta lui.

Este de loc din Pașcani, orașul despre care spune glumind că are “cinci oameni, patru blocuri, trei străzi, doua semafoare și un sens giratoriu”.

Nu aș putea spune că viața de student în România e grea. Doar că mulți dintre noi și-o fac, conștient sau inconștient grea. Sunt atâtea burse care sunt oferite studenților, burse ce-ar putea acoperi costurile lunare ale unui student. Sunt foarte sigur că dacă se dorește, nu ne-am mai întreba cât de grea este viața de student. Se spune despre Erasmus ca nu își pot permite mulți o astfel de bursă. Pentru mine a fost foarteușor. Având în vedere faptul că am fost într-o țară accesibilă, în care costurile (alimente, chirie, utilități) sunt ceva mai mici decât în România, pot spune că bursa Erasmus a acoperit toate costurile. Nefiind necesare alte surse financiare pentru a mă susține

Faptul că s-a născut într-o localitate de provincie, în care nu există prea multe oportunități, nu l-a împiedicat să-și caute drumul. După ce a absolvit liceul s-a gândit să opteze pentru o carieră militară. “Niciodată nu m-am pregătit din liceu pentru ce va fi. Eram altfel atunci. Aș putea spune chiar că nu prea eram cu capul pe umeri. În vara anului 2014 am optat pentru o carieră în Armata Română, mai exact la Forțele Terestre, dar nu am fost admis. Un cunoscut, care este geolog a adus vorba, după ce am fost respins, despre această facultate. Am decis să mă înscriu la Facultatea de Geografie și Geologie. Norocul meu a fost că tipul personalității mele se pliază perfect pe acest gen de studii. Prin urmare nu mi-a fost foarte greu să mă adaptez și să fiu printre cei mai buni”, povestește Petrică.

Cu telefonul și portofelul sub pernă

Primii ani de studenție nu au fost ușori. Fiind timid, Petrică se adapta destul de greu în medii noi. ”Îmi amintesc prima noapte petrecută în cămin. Mi-am pus portofelul și telefonul sub pernă de frica să nu mi le ia cineva. Între timp am crescut, m-am maturizat, am văzut și eu mai bine ce se întâmplă în jurul meu, m-am schimbat. Am început să-mi fac prieteni și multe amintiri frumoase s-au adunat”, rememorează tânărul cu zâmbetul pe buze.

Ambiția a fost cea care l-a ajutat să treacă peste toate. Își dorea să fie remarcat pe plan școlar, așa că a luptat pentru țelul său. Întâmplător a aflat de programul Erasmus.

A căutat pe Google informații despre experiențele altor colegi care au beneficiat de burse și a decis că trebuie să încerce, iar în octombrie 2015 a aplicat și el.

Petrică a ales să studieze la o universitate din Polonia, petrecând zece luni în această țară.”Pentru a obține această bursă a trebuit să susțin un interviu în fața unei comisii și să fiu acceptat de universitatea gazdă. Nu a fost prea dificil pentru mine. Am optat pentru Polonia pentru că de o lungă perioadă cochetam cu muzica poloneză și auzeam povești de la bunici despre faptul că în această țară sunt oameni primitori. Când a trebuit să aleg universitatea am avut mai multe opțiuni Franța, Turcia, Italia. Dar am văzut Polonia ca fiind mult mai accesibilă. M-am gândit la prețuri, chirie și oameni”, precizează tânărul.

Privind în urma, Petrică spune răspicat că programul Erasmus a fost cea mai bună întâmplare din viața sa. “Oh, doamne! Câte satisfacții nu au fost?! Plănuiesc să scriu o carte sau să fac un blog în care să vorbesc despre întâmplările trăite. În primul rând, am avut ocazia să vizitez zeci de locații din centrul Europei, ceea ce nu este puțin lucru. De asemenea, am simțit gustul experienței de a te descurca singur. Cumpărături, menaj și altele. E așa o satisfactie să te vezi că reușești să faci toate astea. Pe de altă parte, atâtea momente frumoase petrecute cu diferite persoane. Persoane de la care am putut învăța câte ceva și implementa la mine. Cea din urma este cea mai mare satisfacție pe care am avut-o. Această bursă Erasmus a fost deschizătoare de drumuri, ochi și minte pentru mine. Mi-am făcut zeci de prieteni prin întreaga Europă, am învățat să mă descurc singur și, de asemenea, mi-am putut alege cursurile pe care doream să le urmez”, arată Petrică.

Având șansa de a urma, în Polonia, și un stagiu de practică, la Universitatea Silesia, tânărul student a trăit pe viu și atmosfera de lucru a unui geolog.”Practica a presupus ceva muncă asiduă și câteva săptămâni de locuit într-o pădure. Scopul pe care îl avea grupul nostru era acela de a preleva probe de sol și de a realiza hărți geologice. Eram împărțiți în echipe de câte cinci persoane, fiecare având propria muncă. A trebuit să ne descurcăm. La un moment dat sapa de foraj s-a rupt și pentru continuarea lucrului a trebuit să o reparăm folosind sârma dintr-un gard ce împrejmuia o pășune. Pe această cale aș dori să le mulțumesc doamnelor profesorare Monika Fabianska, Justyna Ciesielczuk și Jolanta Burda pentru tot ajutorul acordat în această perioadă”, afirmă tânarul student.

În timpul experienței trăite în Polonia a făcut si alte descoperiri. Astfel, că după două semestre petrecute la Universitatea Silesia din Katowice, poate spune că nu a văzut mari diferențe între sistemul de învățământ de la noi și cel din țara gazdă. “Însă am văzut mari diferențe în ceea ce privește dotările de care au parte universitățile din Polonia, universități către care statul, dar și mediul privat au direcționat frecvent fonduri. Dar ce m-a impresionat cel mai mult a fost faptul că sălile de lectură ale bibliotecilor facultăților erau pline chiar din prima săptămână a începerii noului semestru, lucru ce nu prea se întampla la noi. Acolo, examinarea studenților nu merge pe principiul hai spune un pic din aia, că poate te trec”, își amintește Petrică.

O perioadă grea, dar există soluții

Aflat in pragul licenței, Petrică Mercorea se gândește un pic temător la ce va urma după finalizarea facultății. “Urmeaza o perioadă nu foarte sigură. Plănuiesc să-mi iau, cum s-ar zice, viața in propriile mâini și să îmi urmez poteca mea, potecă nebătucită și nu prea sigură. Dar dintotdeauna mi-a plăcut să îmi asum riscuri. Dacă ceea ce mi-am propus nu-mi va reuși, voi opta pentru un master în Suedia sau Norvegia în vara anului 2018. Mă văd peste cinci ani, realizat pe plan profesional și spiritual, și călătorind prin lume cu bunii mei prieteni cunoscuți în urma experiențelor mele prin Polonia și Republica Cehă. Așa după acum am menționat anterior, după această bursă Erasmus am început să iau în serios posibilitatea de a studia în străinătate. Foarte probabil în una dintre țările din Scandinavia”, declară Petrică.

Tânărul este dezamăgit pentru că facultațile, cum este și cea de Geografie si Geologie din Iasi, nu oferă prea multe speranțe proaspeților absolvenți. “Îmi aduc aminte că ultima firmă interesată de absolvenții de la Departamentul de Geologie a fost aici în urmă cu un an sau doi. Și nu sunt sigur câți dintre noi au reușit să se angajeze. Mulți dintre noi decid să-si aleagă altă potecă pe drumul vieții. Sistemul de învățământ superior din România are probleme mari. E lăsat în paragină, nu se acordă fonduri, nimeni nu investește nimic; dar totuși sunt cerute rezultate. Cred cu tărie că pentru o schimbare majoră este necesară o rarefiere a numărului de studenți, alocarea de fonduri și formarea unui sistem de învățământ asemenător celor din China sau Japonia“, puncteza studentul.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Arhiva Petrică Mercorea
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply