Get this Widget

Lumea științifică fierbe. S-au născut primii bebeluși editați genetic?VIDEO

0

Un om de știință din China susține că a reușit să creeze în premieră doi bebeluşi care s-au născut în urma unei proceduri de editare genetică. Dacă informația este reală avem în față un experiment cu profunde implicaţii medicale şi etice.

Cercetătorul He Jiankui a publicat un video pe Youtube în care afirmă că genele celor două fetiţe chineze au fost modificate pentru ca ele să nu poată fi infectate cu HIV. Experul chinez a declarat că fetiţele, care au primit prenumele de Lulu şi Nana, “au venit pe lume plângând, în urmă cu câteva săptămâni, şi sunt la fel de sănătoase ca oricare alt bebeluş“.

Identitatea părinților celor doi bebeluși nu a fost făcută publică, cercetătorul limitându-se să spună doar că tatăl celor două fete este seropozitiv şi a dorit ca fiicele lui să nu sufere din cauza discriminărilor la care sunt supuse persoanele infectate cu HIV.

He Jiankui, care locuieşte în oraşul Shenzhen, a explicat că a aplicat o tehnică de “chirurgie” a genelor asupra ovulelor fertilizate folosind proteina CRISP/Cas9 pentru a preveni o potenţială infectare cu HIV. Savantul chinez nu a publicat deocamdată un articol despre această procedură extrem de controversată.

He Jiankui, profesor la Universitatea sudică de ştiinţă şi tehnologie din Shenzhen, susţine că acea intervenţie asupra genelor a avut succes şi că “nicio genă nu a fost modificată cu excepţia aceleia care previne infecţia cu HIV“.

Reacții din lumea științifică

Anunțul cercetătorului chinez a provocat o serie de reacții. Peter Dabrock, preşedintele Consiliului Etic German, a catalogat proiectul ca fiind un experiment iresponsabil făcut pe oameni. “Chiar dacă ceea ce pretinde cercetătorul chinez este adevărat, în prezent astfel de încercări şi chiar anunţuri vor fi criticate în termenii cei mai duri“, a adăugat Peter Dabrock, potrivit căruia efectele secundare şi întârziate ale editării de gene sunt dificil de prezis şi de controlat.

La rândul său, Jennifer Doudna, una dintre inventatoarele tehnologiei de editare genetică CRISPR/Cas9, l-a criticat pe omul de ştiinţă He Jiankui. “Dacă se confirmă, această realizare este o încălcare a abordării transparente şi precaute cu care comunitatea ştiinţifică a aplicat CRISPR-Cas9. Plecând de la premisa că o analiză independentă va confirma ştirea apărută astăzi, această realizare întăreşte nevoia urgentă de a limita folosirea editării genetice la embrionii umani la cazurile în care există o necesitate medicală nerezolvată şi unde nicio altă abordare medicală nu este viabilă. Este important ca discuţia publică şi transparentă a multelor utilizări ale tehnologiei editării genetice să continue, aşa cum se va întâmpla în următoarele trei zile în cadrul summitului pe tema editării genetice de la Hong Kong“, a spus Jennifer Doudna, profesor de chimie şi biologie moleculară şi celulară la Universitatea Berkeley din Statele Unite.

CRISPR/Cas9 a fost pusă în evidenţă de cercetători în anii ‘1980 la bacterii, care au capacitatea de a se proteja de agenţii patogeni decupând material genetic din virus şi reconstruindu-l în propriul ADN. Procedura este realizată cu proteina Cas9, care funcţionează ca o “foarfecă” genetică.

Jennifer Doudna și Emmanuelle Charpentier au publicat un studiu în 2012, în care demonstrau cum poate fi folosită tehnologia pentru a ţinti cu precizie anumit material genetic, procedură care poate fi folosită şi în cazul genomului uman.

Autor: Ștefania Enache
Foto; Pixabay.com
Video:Youtube
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply