Get this Widget

Planeta care ar putea susține viața se află la 39 de ani lumină distanţă de Pământ

0

Viața, așa cum este ea cunoscută pe Terra, ar putea să se dezvolte și pe una dintre cele şapte exoplanete descoperite pe orbita micuţei stele TRAPPIST-1. Un studiu bazat pe modele climatice computerizate, publicat în ultimul număr al revistei The Astrophysical Journal, vine să susțină aceste ipoteze.

TRAPPIST-1 este o stea pitică relativ rece, din clasa M, situată la aproximativ 39 de ani lumină distanţă de Pământ. Analizele experților, prezentate de SPACE.com, indică faptul că steaua are aproximativ 9% din masa Soarelui şi 12% din diametrul solar. De asemenea, are pe orbită cel puţin 7 planete telurice de dimensiuni apropiate de cea a Pământului sau chiar mai mici.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Washington (UW) a apelat la modele computerizate ale evoluţiei climatice terestre pentru a simula condiţiile de mediu de pe fiecare dintre cele 7 planete din jurul stelei TRAPPIST-1. Oamenii de știință au arătat astfel că toate cele șapte exoplanete au evoluat probabil similar planetei Venus, ceea ce înseamnă că apa eventualelor oceane şi mări s-ar fi evaporat relativ repede după formarea acestor planete.

Chiar dacă studiile au indicat că cele şapte planete din sistemul stelar TRAPPIST-1 ar fi acoperite de atmosfere dense şi cu o compoziţie improprie vieţii, una dintre planete, denumită TRAPPIST-1e, ar putea dispune încă de apă lichidă la suprafaţă şi ar putea susţine forme de viaţă similare celor terestre.

Noi am modelat diferite tipuri de atmosfere care nu ne sunt familiare pentru că nu am dorit să pornim de la presupunerea că tot ce întâlnim în sistemul nostru solar se regăseşte şi în cazul altei stele. Am derulat aceste simulări şi am observat cum ar fi arătat aceste diferite tipuri de atmosfere“, a explicat coordonatorul acestui studiu de la UW, cercetătorul Andrew Lincowski.

Planeta TRAPPIST-1e se află în interiorul zonei habitabile a stelei în jurul căreia orbitează, adică se află la distanţa în care este suficient de cald pentru ca apa să rămână la suprafaţă în stare lichidă şi suficient de rece pentru ca aceasta să nu se evapore complet, aşa cum este Pământul. De asemenea, este posibil ca această planetă să dispună de foarte mult oxigen. Pe măsură ce apa se evaporă de la suprafaţa planetei, vaporii rezultaţi, sub acţiunea radiaţiei ultraviolete stelare, se scindează în elementele componente ale apei, hidrogen şi oxigen. Hidrogenul este suficient de uşor pentru a părăsi atmosfera planetei, în pofida atracţiei ei gravitaţionale, dar oxigenul este o moleculă suficient de grea pentru a rămâne în atmosferă vreme îndelungată. Din acest motiv, planeta TRAPPIST-1e ar putea avea o atmosferă densă care să abunde în oxigen, formată prin procese diferite decât cele observate până în prezent.

Această situaţie ar fi posibilă dacă această planetă a avut iniţial mai multă apă decât Pământul, Venus sau Marte. Dacă planeta TRAPPIST-1e nu şi-a pierdut toată apa în prima parte a existenţei sale, azi ar putea să fie o lume a apelor, o planetă acoperită de un ocean global. În acest caz ar putea avea un sistem climateric similar celui terestru“, a susţinut Lincowski.

Autor: Mihai Colț
Foto: SPACE.com

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply