Get this Widget

Medicii români fac minuni

0

În timp ce ministrul Sănătății, Sorina Pintea, trimite pacienți spioni prin spitale pentru a descoperi „marii corupți” ai României, medicii români fac minuni. Profesioniștii care lucrează în unitățile sanitare de stat realizează intervenții chirurgicale complexe, reușind să redea speranța unor oameni ajunși pe marginea prăpastiei.

Despre astfel de performanțe se vorbește foarte puțin, fiind preferate discuțiile despre părțile negative din sistemul medical, părți care de multe ori sunt prezentate la o scară mult mai mare comparativ cu realitatea.

Tumoră hepatică uriașă, operată cu succes la Spitalul Militar Central 

O nouă poveste de succes au scris medicii de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, care au operat, zilele trecute, o tumoră de ficat care avea dimensiunile de 23/ 20 cm și cântărea 4,7 kilograme.

Pacientul, în vârstă de 63 de ani, cunoscut cu Diabet zaharat tip II şi Hipertensiune arteriala, fără a acuza, în antecedente, probleme hepatice, s-a adresat, în urma cu trei săptămâni, unui serviciu de gastro-enterologie din cauza unei anemii severe şi a unei scăderi ponderale importante, determinate de imposibilitatea unei alimentarii corecte. În urma examenelor clinice şi paraclinice, s-a identificat şi diagnosticat o formaţiune hepatică, simptomatologia descrisă anterior fiind determinată de consecinţa efectului de masa generat de formaţiunea tumorală.

În urma unei intervenții chirurgicale care a durat șapte ore, o echipă medicală condusă de colonel medic dr. Liviu Mosoia – Plăviciosu, medic primar Chirurgie generală şi specializare în Chirurgia hepatică şi Transplant, a extirpat cu succes tumora.

Protocolul operator a constat în adoptarea unei tehnici chirurgicale complexe, deoarece volumul impresionant al tumorii nu a permis mobilizarea ficatului ca în operaţiile standard. Secţionarea ţesutului hepatic s-a realizat după ridicarea ficatului de pe faţa anterioară a venei cave inferioare cu ajutorul unei benzi, manevră ce a permis controlul vascular profund şi secţionarea anatomică a ficatului, ulterior putându-se elibera tumora de organele abdominale din jur şi îndepartarea acesteia din cavitatea abdominală. Evoluţia post operatorie a fost progresiv favorabila, pacientul fiind externat în cursul zilei de 12 iulie 2019. Aceasta a fost cea mai mare tumora dintre cele trei de acest gen, operate, anul acesta, de aceeaşi echipă medicală, toate formaţiunile tumorale hepatice având diametru de peste 18 – 20 cm. Alte două cazuri au fost declarate ca inoperabile, ca urmare a complicaţiilor hepatice generate de extensia tumorală”, au precizat reprezentanții unității sanitare.

Dr. Liviu Mosoia – Plăviciosu atrage atenţia asupra posibilităţii dezvoltării, aproape fără simptome, până la dimensiuni foarte mari, ale tumorilor hepatice atât în cazul pacienţilor cu probleme hepatice cronice cunoscute (ex. hepatite, ciroză), cât şi la cei fără acuze subiective, accentuând asupra necesităţii aplicării, în rândul populaţiei, a măsurilor de prevenţie, în sensul că o simplă ecografie abdominală, efectuată anual, poate fi salvatorie în această patologie.

I-au redat chipul unei paciente de 95 de ani

Și medicii de la Spitalulul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) au efectuat o untervenție chirurgicală delicată, în timpul căreia au realizat rezecţia unei tumori gigante ce îngloba trunchiul nervului facial, la o pacientă de 95 de ani.

Echipa multidisciplinară care a efectuat operația a fost condusă de dr. Mihaela Zaharia, medic primar Chirurgie Plastică-Microchirurgie Reconstructivă, dr. Bogdan Bănică, medic primar Chirurgie Oromaxilofacială, şi dr. Liviu Dan Stan, ATI.

Pacienta avea o tumoră gigantă de dimensiunea 11/9 cm ce îngloba trunchiul nervului facial. I s-au făcut toate analizele, toate investigațiile imagistice și medicale, iar ulterior am efectuat rezecția completă a formațiunii tumorale, cu disecția minuțioasă a ramurilor nervului facial și a vaselor de sânge inclusiv artera carotidă externă. Apoi am realizat reconstrucția ramurilor orbito-faciale și zigomatico-bucale pentru a evita semipareza facială stângă, rezultat care se va putea estima în timp. La 14 zile vom aprecia integritatea grefei de piele și pacienta se va putea externa. În funcție de rezultatul histopatologic se va decide conduita terapeutică ulterioară de către echipa formată din chirurgii plasticieni și oromaxilofaciali și medicul oncolog. Apoi, pacienta își va putea trăi în continuare zilele “până la adânci bătrâneți” cu condiția respectării controalelor periodice pentru a monitoriza o eventuală recidivă locală”, a explicat dr. Mihaela Zaharia.

Veterană de război şi fostă asistentă medicală, Fevronia Breahnă a ajuns recent la SUUB în urma unei sângerări a tumorii pe care o avea pe obrazul stâng. Tumora avea o evoluţie de peste 50 de ani şi era ulcerată.

La 35 de ani am avut o otită şi apoi am rămas cu o umflătură cât un bob de mazăre acolo, dar n-am băgat-o în seamă. S-a tot mărit cu timpul şi n-a fost bine că am stat atât de mult“, a povestit femeia.

Fevronia Breahnă a lucrat 37 de ani ca asistentă medicală. Fiind cea mai mare fată dintre cei 11 copii ai unei familii dintr-un sat din Botoşani, Fevronia a fost nevoită să se mute cu familia la Bucureşti, odată cu începerea războiului. A urmat timp de 3 ani cursurile şcolii de asistente din cadrul Spitalului Brâncovenesc, considerat atunci cel mai modern şi bine utilat spital al Bucureştiului.

Pe atunci ne numeam soră medicală. Am lucrat foarte mult, fiindcă mi-a plăcut această meserie. Am lucrat o dată şi 72 de ore, fiindcă am ţinut locul unei colege, dar eram tânără şi rezistam. În sala de operaţie trebuie să fii spirt. Eu nu stăteam o clipă“, a mărturisit femeia.

Autor: Sofia Filip
Foto: Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”/ Spitalulul Universitar de Urgenţă Bucureşti

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply