Get this Widget

Noi pași în clonarea speciilor. China provoacă o nouă controversă științifică

0

China provoacă o nouă controversă științifică, după ce cercetătorii Institutului de Neuroştiinţe din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe din Shanghai au anunțat că au clonat cinci maimuţe, utilizând material genetic de la un mascul de macac modificat genetic.

Experimentul a fost făcut public prin două articole în jurnalul chinez de limbă engleză National Science Review.

Oamenii de știință, care au clonat maimuțele, susțin că au folosit material genetic de un tânăr macac mascul care anterior a fost modificat genetic pentru a suferi tulburări de ritm circadian.

Cercetătorii au declarat că maimuţele clonate sunt ideale pentru cercetarea potenţialelor remedii pentru tulburările de somn, asociate la oameni unor probleme precum depresia sau bolile neurodegenerative.

De la oaia Dolly…

Anul trecut, oamenii de știință din China au făcut public faptul că s-au născut primele maimuţe clonate. Zhong Zhong şi Hua Hua s-au născut prin aceeaşi tehnică prin care a apărut pe lume oaia Dolly cu circa 20 de ani în urmă.

În 1996, oaia Dolly a devenit primul mamifer clonat, utilizându-se o tehnică numită transfer nuclear de celule somatice.

Spre deosebire de divizarea embrionilor, care poate da doar câteva exemplare, această metodă poate teoretic produce un număr nelimitat de clone de la un singur donator.

De atunci, oamenii de știință au clonat mai mult de 20 de specii –  începând cu vacile, iepurii şi terminând cu câinii – folosind această tehnică. Realizarea chinezilor  de la începutul anului trecut marchează prima clonare de succes a unor primate non-umane prin această metodă.

Noile experimente sunt anunțate pe un fond destul de agitat. Reamintim că lumea științifică internațională este în fierbere după experimentul bebelușilor modificați genetic, experiment realizat de un cercetător chinez.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Cell. com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply