Get this Widget

Experimentul bebelușilor modificați genetic- episodul II

0

Experimentul bebelușilor modificați genetic de către controversatul cercetător chinez He Jiankui ajunge la episodul II. Autoritățile din China au anunțat că o altă femeie este însărcinată în urma experimentelor realizate de He Jiankui.

Cazul este anchetat de poliție

Autoritățile din China au precizat că toate acțiunile cercetătorului He Jiankui vor intra în vizorul poliției, care va desfășura o anchetă minuțioasă pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat în cadrul acestor experimente.

Când a anunțat, în noiembrie 2018, naşterea a doi bebeluşi gemeni al căror ADN a fost modificat pentru a-i face rezistenţi împotriva virusului SIDA, He Jiankui a provocat o amplă polemică în comunitatea ştiinţifică mondială.

Anul trecut, He Jiankui a publicat un video pe Youtube în care afirmă că genele celor două fetiţe chineze au fost modificate pentru ca ele să nu poată fi infectate cu HIV. Experul chinez a declarat că fetiţele, care au primit prenumele de Lulu şi Nana, “au venit pe lume plângând, în urmă cu câteva săptămâni, şi sunt la fel de sănătoase ca oricare alt bebeluş“.

Identitatea părinților celor doi bebeluși nu a fost făcută publică, cercetătorul limitându-se să spună doar că tatăl celor două fete este seropozitiv şi a dorit ca fiicele lui să nu sufere din cauza discriminărilor la care sunt supuse persoanele infectate cu HIV.

He Jiankui, care locuieşte în oraşul Shenzhen, a explicat că a aplicat o tehnică de “chirurgie” a genelor asupra ovulelor fertilizate folosind proteina CRISP/Cas9 pentru a preveni o potenţială infectare cu HIV. Savantul chinez nu a publicat deocamdată un articol despre această procedură extrem de controversată.

He Jiankui, profesor la Universitatea sudică de ştiinţă şi tehnologie din Shenzhen, a susținut că acea intervenţie asupra genelor a avut succes şi că “nicio genă nu a fost modificată cu excepţia aceleia care previne infecţia cu HIV“.

Experimentul a fost confirmat la Human Genome Editing Summit

Chiar dacă inițial au existat semne de întrebare în legătură cu veridicitatea informației, cercetătorul He Jiankui și-a prezentat experimentul la cea de-a doua ediţie a Human Genome Editing Summit, organizată la Universitatea din Hong Kong.

În cadrul unui seminar la care au luat parte aproximativ 700 de persoane, He Jiankui a povestit că opt cupluri – toate alcătuite dintr-un tată seropozitiv şi o mamă seronegativă – s-au oferit să fie voluntari în acest experiment. Unul dintre cupluri s-a retras.

De asemenea, cercetătorul chinez a prezentat scuze pentru faptul că rezultatul experimentului său a ajuns în presă în mod neaşteptat. “Înainte de toate, trebuie să prezint scuze pentru faptul că rezultatul a ajuns în presă într-o manieră neaşteptată“, a declarat savantul chinez, referindu-se la mesajele video publicate duminică pe YouTube şi care vorbeau despre reuşita sa medicală.

O pauză a fost luată în testele clinice, ţinând cont de situaţia actuală. Acest studiu a fost trimis unei reviste ştiinţifice pentru a fi recenzat “, a mai spus cercetătorul chinez.

Experimentul bebelușilor modificați genetic- episodul II

La forumul de la Hong Kong, omul de știință a evocat “o altă sarcină potenţială” implicând o a doua femeie. În urma unei anchete desfăşurată de guvernul provinciei din Guangdong (sud), informația a confirmată și s-a constat existenţa unei alte persoane care este însărcinată.

În ceea ce o privește pe prima femeie implicată în experiment şi cei doi gemeni născuţi anterior, aceștia vor fi plasaţi sub observaţie medicală.

Potrivit investigației guvernamentale, cercetătorul chinez a evitat în mod intenţionat supervizarea şi a încălcat reglementările naţionale, aflându-se în căutarea celebrităţii şi a averii.

Astfel, He Jiankui a “evitat în mod deliberat supervizarea” cu intenţia de a crea un copil modificat genetic “în scopul reproducerii“, conform concluziilor iniţiale ale unei echipe de anchetă, înfiinţată de Comisia de Sănătate din China în provincia sudică Guangdong.

Raportul întocmit de autorități arată că omul de știință a adunat el însuşi fonduri şi a organizat în particular o echipă pentru efectuarea procedurii în ”căutarea faimei personale şi a profitului’‘.

Mai mult, He Jiankui ar fi falsificat documentele privind aspectele etice în vederea atragerii voluntarilor care au participat la procedură.

Siguranţa şi eficacitatea tehnologiilor utilizate de He Jiankui nu prezintă credibilitate, iar crearea bebeluşilor modificaţi genetic în scopul reproducerii este interzisă prin decret naţional.

Dosarele celor implicaţi, suspectaţi că au săvârşit infracţiuni, au fost trimise Ministerului Siguranţei Publice.

Despre CRISPR/Cas9

CRISPR/Cas9 a fost pusă în evidenţă de cercetători în anii ‘1980 la bacterii, care au capacitatea de a se proteja de agenţii patogeni decupând material genetic din virus şi reconstruindu-l în propriul ADN. Procedura este realizată cu proteina Cas9, care funcţionează ca o “foarfecă” genetică.

Jennifer Doudna și Emmanuelle Charpentier au publicat un studiu în 2012, în care demonstrau cum poate fi folosită tehnologia pentru a ţinti cu precizie anumit material genetic, procedură care poate fi folosită şi în cazul genomului uman.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com/ Arhiva OZ
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply