Get this Widget

Oamenii au ajuns să trăiască pentru lucruri trecătoare

0

Cultura aspectului exterior domină lumea de astăzi, iar oamenii au ajuns să trăiască pentru lucruri trecătoare. În Miercurea Cenuşii, prima zi din postul Paştelui catolic, Papa Francisc a denunţat “înşelătoria” exercitată de “cultura aspectului exterior”.

Realităţile pământeşti dispar, ca un praf în vânt. Bunurile materiale sunt provizorii, puterea este trecătoare, succesul păleşte. Cultura aspectului exterior, astăzi dominantă, care îi face pe oameni să trăiască pentru lucruri trecătoare, reprezintă o mare înşelătorie. Aspectul exterior, banii, cariera, pasiunile: dacă trăim pentru ele, atunci ele vor deveni idoli care ne folosesc, sirene care ne farmecă şi, apoi, ne fac să trăim în derivă “, a subliniat suveranul pontif într-o predică rostită în bazilica dominicană Sfânta-Sabina de pe Colina Aventină din Roma, unde a condus o procesiune religioasă.

Postul este o perioadă de vindecare a dependenţelor

Miercurea Cenuşii este prima zi din postul Paştelui catolic, o perioadă de 40 de zile pe durata cărora credincioşii creştini sunt îndemnaţi la post şi abstinenţă.

Papa Francisc atrage atenția că postul Paştelui reprezintă “o perioadă de vindecare a dependenţelor“.

Postul, instituit în secolul al IV-lea e.n. ca simbol al celor 40 de zile petrecute de Iisus Hristos în deşert, era respectat cu sfinţenie de comunităţile creştine în perioadele trecute ale istoriei.

Acum, lucrurile s-au schimbat. Atât catolicii, cât și ortodicșii văd postul mai mult ca pe o reținere de la anumite alimente și mai puțin ca pe o perioadă de curățare sufletească.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Papa Francisc Facebook/ Vatican News Facebook

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply