Get this Widget

Poluarea aerului ucide 600.000 de copii anual

0

Poluarea aerului este unul dintre ucigașii tăcuți de pe Terra. Experții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) trag un semnal de alarmă, arătând că aproximativ 600.000 de copii cu vârste sub 15 de ani  mor anual ca urmare a infecţiilor respiratorii acute cauzate de poluarea aerului, atât interioară cât şi exterioară.

Cu ocazia The Global Conference on Air Pollution and Health (Conferinţă mondială asupra poluării aerului şi sănătăţii), eveniment ce are loc la Geneva, OMS a publicat un raport ce dezvăluie că zilnic aproximativ 93% dintre copiii cu vârste de sub 15 ani din întreaga lume (1,8 milliarde de copii) respiră un aer atât de poluat încât le pune în pericol sănătatea şi dezvoltarea. Datele statistice mai arată că aproximativ 91% dintre locuitorii planetei respiră aer poluat, fapt ce provoacă 7 milioane de decese pe an.

Raportul OMS menționează că, în 2016, poluarea aerului din interiorul locuinţelor şi din exterior a provocat moartea a 543.000 de copii cu vârsta de sub 5 ani şi 52.000 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 15 de ani ca urmare a infecţiilor respiratorii acute.

Mai mult, femeile însărcinate expuse aerului poluat sunt susceptibile să nască prematur iar copiii să aibă o greutate mai mică decât cea normală. Raportul explică de asemenea că poluarea afectează şi dezvoltarea neurologică şi capacităţile cognitive ale copiilor.

De altfel, copiii care sunt expuşi la niveluri înalte de poluare riscă să dezvolte boli cronice precum boli cardiovasculare la vârsta adultă. Experții OMS punctează că unul din motivele pentru care copiii sunt mai vulnerabili la efectele poluării atmosferice este faptul că ei respiră mai rapid decât adulţii şi absorb mai multe substanţe nocive. Nou născuţii şi copiii mici sunt mai vulnerabili la poluarea aerului din locuinţele care folosesc în mod frecvent tehnologii şi combustibili poluanţi la gătit, la încălzire şi la iluminat.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply