Get this Widget

Sfaturi utile în educația copiilor

0

Specialiștii vă oferă câteva sfaturi utile în educarea copiilor. Ei atrag atenția că băieții au nevoie de mai multă încredere și libertate de a face singuri lucrurile, iar fetele au nevoie de grijă și protecție.

Felul în care le vorbim și modul în care ne comportăm cu micuții noștri își pun amprenta asupra dezvoltării lor, iar extremele – fie libertate prea mare sau protecție sporită – pot afecta dezvoltarea lor armonioasă.

Psihologul Iuliana Fulaș este de părere că fiecare copil este unic, are resurse, nevoi, comportamente diferite și ritm propriu de înțelegere și dezvoltare, iar rolul părinților este să le observe această diversitate și să răspundă adecvat.

Mai mult decât atât, specialistul în psihologia copilului crede că, în educația acestuia, mulți părinți și profesori folosesc fraze needucative, fără a fi pe deplin conștienți de impactul lor negativ asupra juniorilor.

Spre exemplu, am constatat că sunt mulți părinți care exclamă Nu faci nimic cum trebuie!, când expresia Este normal să greșești! este alternativa educativă. Greșelile sunt firești în dezvoltarea copilului, iar ele trebuie privite ca pe oportunități de a învăța. Aceste reacții negative ale părinților sau ale profesorilor îl pot afecta suficient de mult pe copil, întrucât acesta învață încă de mic despre iubirea de sine și poate trezi în el sentimente de vinovăție, îi înhibă inițiativa și creativitatea”, explică psihologul.

Alt exemplu de mesaj pentru educația pozitivă a copilului, pe care specialistul îl scoate în evidență, este folosirea mai des a expresiei “Este normal să ai emoții negative”, în locul comenzii, de genul “Nu mai urla! Ridică-te imediat de pe jos!”.

Când copiii au crize de nervi, aceștia nu sunt suficient de maturi astfel încât să știe cum trebuie să le gestioneze mai bine, iar ajutați de părinți sau de profesori, aceștia vor învăța să și le accepte și să răspundă adecvat atunci când le vor recunoaște ca parte din dezvoltarea lor. Emoțiile negative care vor fi corect administrate, îi vor construi copilului, în timp, o personalitate puternică și va avea capacitatea de a corecta și de a învața din greșeli.

Copiii trebuie lăsați să se dezvolte în ritmul propriu

Totodată, unii părinți sau profesori au tendința de a le înhiba copiilor dorința de a vrea mai mult de la ei și de la viața.

Atunci când copiii cer mai mult decât li se oferă sau nu obțin ce vor, părinții le spun că sunt egoiști, răi sau răsfatați. În aceste condiții, copiii învață mai degrabă să renunțe sau să se resemneze, în loc să-și dorească mai mult. Nu e nimic rău în a dori mai mult de la tine și de la viață, iar copilul poate fi educat în acest spirit, dar să știe să facă diferența între lăcomie și generozitate. Există părinți care le spun copiilor Tot timpul vrei, vrei, vrei, nu te mai saturi.Educația pozitivă îi încurajează pe copii să-și exprime dorințele într-un mod respectuos față de ceilalți, iar expresia care-l va ajuta să se dezvolte mai bine, poate fi: Este normal să vrei mai mult, asta înseamnă că trebuie să muncești să ai”, spune specialistul Iuliana Fulaș.

Prin integrarea acestor mesaje pozitive, proactive în educația copilului, îi putem oferi sprijin și încurajare pe termen lung pentru a-și descoperi resursele și a-și valorifica întregul potențial, devenind un adult cu o viață armonioasă și echilibrată.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply