Get this Widget

Sportul ne ajută să ne menținem sistemul imunitar tânăr

0

Sportul are o multitudine de beneficii pentru sănătatea omului, ajutându-ne să ne menținem sistemul imunitar tânăr.

Specialiștii atrag atenția că, în jurul vârstei de 20 de ani, procesul de declin al sistemului imunitar începe şi avansează ”cu circa 2-3% pe an”. Pentru a stopa acest declin este important să facem mișcare, fapt dovedit și de un nou studiu coordonat de Janet Lord, directoarea Institute of Inflammation and Ageing din cadrul Universităţii din Birmingham.

Cercetătorii au monitorizat 125 de ciclişti de cursă lungă, unii dintre ei trecuţi de vârsta de 80 de ani, şi au descoperit că sistemul imunitar al acestora era asemănător cu cel al unor persoane de 20 de ani.

Pentru că sistemul imunitar al cicliştilor este asemănător cu cel al unei persoane de 20 de ani mai degrabă decât cu cel al uneia de 70 sau 80 de ani, înseamnă că beneficiază de protecţie faţă de toate aceste probleme”, a explicat Lord.

Expertul a atras atenția că, din cauza declinului sistemului imunitar, persoanele vârstnice sunt mai predispuse la infecţii, la afecţiuni precum artrita reumatoidă şi, eventual, la cancer.

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au analizat indicatorii din sânge ai celulelor T, care ajută sistemul imunitar să răspundă la noile infecţii. Acestea se maturizează în timus, o glandă situată în zona pieptului care, în mod normal, involuează după ce organismul ajunge la vârsta adultă. S-a descoperit că cicliştii de anduranţă aveau acelaşi nivel al celulor T ca şi adulţii de 20-30 de ani, în timp ce în cazul unui grup de vârstnici sedentari numărul de limfocite T produse era foarte mic.

Sedentarismul este contrar evoluţiei deoarece oamenii sunt făcuţi pentru a fi activi din punct de vedere fizic. Nu trebuie să fii atlet de performanţă – sau să fii un ciclist de anduranţă – pentru a culege roadele; orice te face să te mişti puţin mai mult astfel încât să răsufli mai greu este de ajutor ”, a declarat Steve Harridge, coautor al studiului şi profesor de fiziologie la King’s College London.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply