Get this Widget

Știați că… Charlie Chaplin a scris un roman

0

Știați că… Charlie Chaplin a scris un roman. Cunoscutul comediant a rămas în memoria publicului datorită personajelor savuroase pe care le-a jucat. Puțini sunt cei care știu că regizorul și actorul britanic a cochetat cu dorința de a alege o carieră de scriitor.

De altfel, manuscrisul singurului roman scris de celebrul Charlie Chaplin a fost descoperit în Arhivele Cinematecii din Bologna, iar instituția de decis să-l publice.

Cartea “Footlights” a fost scrisă de Chaplin în 1948, cu patru ani înainte de marele succes înregistrat de filmul “Luminile rampei/ Limelight” (1952), al cărui scenariu s-a inspirat din aceast roman.

“Footlights” spune povestea unei dansatoare și a unui clovn, care își are fără îndoială originea în “scurta, dar decisiva întâlnire dintre Chaplin și (coregraful rus) Nijinsky în 1916”, potrivit biografului celebrului actor, David Robinson.

Romanul emoționează prin vitalitatea sa, echilibrul său narativ, libertatea sa și printr-un stil literar apropiat de cel al lui Charles Dickens, mai ales în descrierile și studiul personajelor prezentate. Cartea este ilustrată cu documente și fotografii inedite ce provin din arhivele Fondului Chaplin, dar și cu o serie de iconografii rare ale Londrei anilor ’20, epoca în care Charlie Chaplin era tânăr și s-a format ca actor.

Charles Spencer Chaplin s-a născut la Londra, în 1889, într-o familie săracă. În adolescență a început să joace în musicaluri, în cartierul londonez Soho, iar apoi a devenit actor de film. Pe 2 februarie 1914, în scurtmetrajul mut “Lupta pentru existență/ Making a Living”, primul său film de cinema, Charlie Chaplin a interpretat pentru prima dată personajul Charlot, care l-a făcut celebru în lumea întreagă.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Charlie Chaplin (Official)
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply