Get this Widget

Cocteilul ucigaș. Asocierea consumului de tutun cu alcool duce la dezvoltarea cancerului bucal, laringian sau faringian

0

Două dintre cele mai nocive substanțe pentru sănătatea omului, tutunul și alcoolul, produc un adevărat dezastru în organismul uman atunci când sunt consumate în asociere.

Cocteilul ucigaș rezultat din combinarea tutunului cu alcoolul se face vinovat de apariția celor mai multe cazuri de cancer bucal, laringian sau faringian.

Un studiu coordonat de stomatologul Loredana Radoi, cercetător la Universitatea Paris Descartes, evidențiază faptul că cele două elemente toxice în asociere sunt adevărate bombe pentru sănătatea omului. Pentru cei care consumă doar alcool riscurile de îmbolnăvire sunt reduse, apropiindu-se chiar de zero pentru cei care îngurgitează doar cantități mici.

Mai mult, studiul amintit arată că tutunul este cu mult mai dăunător decât alcoolul, 13% dintre fumatori putand face un cancer ORL din acest motiv. “Spre deosebire de alcool, cantitatea de tutun nu are niciun rol, riscul crește inclusiv la un mic fumător, dar perioada practicării acestui obicei constituie un factor de multiplicare“, a menționat doctorul Loredana Radoi.

Asocierea alcoolului cu tutunul devine însă un real pericol pentru sănătate, riscul dezvoltării de cancer fiind major. Asocierea dintre alcool și tutun sporește considerabil riscurile de îmbolnăvire pentru ca “alcoolul provoacă o vasodilatare la nivelul mucoaselor și are un efect itritant local care facilitează patrunderea substanțelor toxice generate de fumat“, au constatat cercetătorii.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply