Get this Widget

Fizicienii români au câștigat șapte premii la APhO 2019

0

Fizicienii români au reușit o nouă performanță la APhO 2019 ( Olimpiada  Internaţională de Fizică din Adelaide, Australia), câștigând șapte premii. Lotul olimpic al României a cucerit patru medalii de bronz și trei mențiuni. Trebuie menționat că doar concurenţii din 14 ţări, din 23 participante, au obţinut medalii, ceea ce evidențiază valoarea fizicienilor de la noi din țară.

Autorii acestor rezultate onorante, obținute într-o competiție extrem de puternică și echilibrată, sunt:

  • Ariana-Dalia Vlad – bronz
  • Mihai Vasile – bronz
  • Ionel-Emilian Chiosa – bronz
  • Theodor Iosif – bronz
  • Ștefan Dolteanu – mențiune
  • Vlad Roșca – mențiune
  • Marius Ignat- mențiune

Lotul a fost coordonat de profesoarele Rodica Ionescu şi Delia Davidescu. Olimpiada a avut loc între 5 şi 13 mai.

Candidaţii au avut o probă de teorie şi una de experimente. Rezultatele elevilor români, ca ale tuturor participanţilor, au fost mai bune la probele teoretice, potrivit site-ului oficial al concursului.

Printre ţările participante s-au numărat şi: Australia, Bangladesh, China, India, Israel, Mongolia, Pakistan, Rusia, Arabia Saudită, Singapore, Taiwan, Turcia, Emiratele Arabe Unite şi Vietnam.

APhO este Olimpiada de Fizică din Asia. În prezent, APhO este cel mai important concurs de fizică pentru ţările asiatice. Acesta este asemănător Olimpiadei Internaţionale de Fizică (IPhO). Singura diferenţă dintre APhO şi IPhO este că o echipă naţională pentru APhO este compusă din cel mult opt ​​studenţi, în loc de cinci pentru IPhO. Vârsta concurenţilor nu trebuie să depăşească douăzeci de ani pe data de 30 iunie a anului concursului. Prima ediţie a fost în anul 2000 în Indonezia.

Autor: Mădălina Lazăr
Foto: Ministerul Educației Naționale Facebook
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply