Get this Widget

Învață să pregătești gozleme, celebra plăcintă turcească

0

Bucătăria turcească este celebră în toată lumea datorită numeroaselor preparate delicioase pe care le include. Multe dintre mâncărurile noastre au rădăcini ce își găsesc originile în această cultură. Așa că astăzi m-am gândit să vă propun o mâncare tradițională în Turcia. Este vorba despre gozleme, cunoscuta plăcintă pe care o puteți umple după preferință.

Ingredientele pentru aluatul necesar preparării a șase plăcinte medii

  • 500 gr. de făină
  • două linguri de ulei de măsline
  • jumătate de linguriță de sare
  • 200 ml. de apă călduță

Mod de preparate

Într-un vas mare cernem făina împreună cu sarea. Punem și uleiul de măsline, iar apoi adăugăm trepatat apa, amestecând bine. Când aluatul începe să se lege și devine ferm, e momentul să ne mutăm pe planșetă sau pe masa tapetată cu făină, unde continuăm să frământăm până avem un aluat omogen și foarte elastic. Împărțim aluatul în șase părți egale, din care facem bile, pe care le acoperim cu un prosop curat până pregătim umplutura.

Ingredientele pentru umplutură

  •  200 gr. de spanac
  • 200 gr. feta sau telemea de vacă
  • o ceapă albă
  • ulei de măsline

Mod de preparare

Se călește ceapa în uleiul de măsline și se adaugă spanacul bine spălat, tăiat și scurs. Se lasă pâna se înmoaie, iar apoi se dă la racit. Dupa ce se răcește se adaugă brânza sfărâmată și se amestecă.

Gozleme este o plăcintă din aluat nedospit, pe care îl întindem foarte subțire și în care punem umpluturi diverse, care pot varia de la brânză cu mărar, la carne toacată, etc. Eu am ales o umplutură simplă de brânză și spanac.

După ce am întins aluatul și am umplut plăcintele, încingem o tigaie sau plita și le coacem la foc mediu, pe ambele părți, pâna se rumenesc. La final o ungem cu ulei de măsline.

Plăcintele turcești se mănâncă de obicei fierbinți, alături de un pahar cu ayran rece. De obicei, turcii le consumă la micul dejun. Pentru cei care nu prea gustă ayranul pot alege un pahar cu iaurt sau lapte bătut.

Poftă bună!

Autor: Genny Vasilescu
Foto: Ordinea Zilei

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply