Get this Widget

Lumea se sufocă sub deșeurile din plastic

0

Lumea se sufocă sub deșeurile din plastic, sute de milioane de fragmente din acest material fiind descoperite recent pe ţărmurile insulelor Cocos, un grup de 27 de atoli cu o populaţie de doar câteva sute de persoane, aflat la 2.100 de kilometri vest de Australia.

Descoperirea făcută pe plajele cu nisip alb ale acestui arhipelag izolat din Oceanul Indian arată din nou dimensiunea poluării. Voluntarii au colectat de pe ţărmurile insulelor Cocos 414 de milioane de fragmente de plastic, cântărind aproximativ 238 de tone.

Jennifer Lavers, biolog și autorul principal al unui studio care tratează problema poluării cu plastic apărut joi în revista Nature, atrage atenția asupra faptului că situația din arhipelagul izolat din Oceanul Indian reprezintă doar o mică parte din amploarea fenomenului. Cercetătoarea de la Universitatea din Tasmania nu este însă deloc surprinsă de această tristă descoperire: “Am lucrat timp de aproape 15 ani pe insule izolate şi în toate s-a descoperit acest tip de deşeuri“, a declarat ea pentru AFP.

Studiul publicat de Jennifer Lavers relevă faptul că volumul de plastic de pe plajele studiate, în diferitele straturi de nisip, ar fi însă de până la 26 de ori mai mare decât cantitatea fragmentelor vizibile la suprafaţă.

Autor: Ioana Galeș
Foto: www.phys.org

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply