Get this Widget

O sămânță de bumbac a încolțit pe Lună

0

Aventurile sondei Chang’e 4 continuă să uimească lumea întreagă. Cercetătorii chinezi de la Universitatea din Chongqing (sud-estul Chinei) au anunțat o premieră în istoria explorării spaţiale, susținând că au obţinut încolţirea primei seminţe de bumbac pe Lună.

Sonda Chang’e 4, care la 3 ianuarie s-a aşezat pe faţa nevăzută a Lunii pentru prima dată în istorie, a dus la bordul său seminţe de bumbac, rapiţă, cartof şi gâscariţă, mostre de drojdie şi ouă de musculiţă de oţet pentru a crea “o minibiosferă simplă”.

Marți, Chang’e 4 a transmis imagini care prezintă încolţirea unei seminţe de bumbac, singura sămânţă care a germinat până acum.

Oamenii de știință implicați în experiment au explicat faptul că o să fie destul de greu ca sămânța de bumbac să fie cultivată, având în vedere că temperaturile de pe suprafaţa solului lunar pot depăşi 100 de grade Celsius ziua şi coborî la minus 100 de grade noaptea. În plus, la nivelul lunii se înregistrează radiaţii solare mai mari şi o gravitație mai mică decât cea a Terrei.

Presa chineză prezintă declarațiile lui Xie Gengxin, cercetătorul responsabil cu experimentul plantelor pe Lună. Omul de știință este destul de optimist în legătură cu acest experiment, subliniind faptul că echipa sa a proiectat un recipient care ar menţine o temperatură cuprinsă între 1 şi 30 de grade şi permite intrarea luminii naturale şi alimentarea plantelor cu apă şi nutrienţi. Recipientul amintit este un cilindru de aluminiu de 18 centimetri înălţime, cu un diametru de 16 centimetri, cântărind 3 kilograme şi având un cost de peste 10 milioane de yuani (1,47 milioane de dolari, 1,29 milioane de euro).

Lumea științifică mondială nu se află la primul experiment de acest gen. În 2016, o echipă NASA a reuşit să obţină dezvoltarea unor flori din specia cârciumăreasă pe Staţia Spaţială Internaţională.

Succesul specialiștilor chinezi este remarcabil datorită faptului că reprezintă un pas important în explorarea spaţială pe termen lung, care include şi călătorii pe Marte. Ideea este ca astronauţii să îşi producă hrana în spaţiu şi să reducă timpul pierdut cu realimentarea de pe Terra, în condiţiile în care călătoria pe Marte durează aproximativ doi ani şi jumătate.

Autor: Mihai Colț
Foto: Space.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply