Get this Widget

Poluarea aerului ne îmbolnăvește inima și ne ucide!

0

Poluarea aerului ne îmbolnăvește inima și ne ucide! Iar cercetătorii au ajuns la concluzia că poluarea omoară anual mai mulți oameni decât o face fumatul. În acest context, specialiștii au lansat un nou apel pentru adoptarea unor măsuri urgente pentru stoparea practicii arderii combustibililor fosili.

Un studiu recent relevă faptul că poluarea aerului a provocat 8,8 milioane de decese suplimentare în anul 2015. Numărul este aproape dublu comparativ cu cifra estimată anterior, de 4,5 milioane.

Statisticile Organizației Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că fumatul face anual 7 milioane de victime. Punând cele două analize în balanță se constată că poluarea aerului ucide cu mult mai mulți oameni decât o face fumatul, care până la urmă este un viciu asumat de către cel care fumează.

Din cauza poluătii aerului, oamenii ajung să dezvolte afecțiuni grave care în cele din urmă îi costă viața.

Boli grave provocate de poluare

O echipă de specialiști formată din Cercetători din Germania şi Cipru a ajuns la concluzia că, în Europa, poluarea atmosferică a provocat circa 790.000 de decese. Grav este că, între 40% şi 80% dintre acestea, au apărut ca urmare a afecţiunilor cardiovasculare, precum infarctul şi accidentul vascular cerebral.

Deoarece majoritatea pulberilor în suspensie şi a poluanţilor atmosferici din Europa provin de la arderea combustibililor fosili trebuie făcută urgent trecerea către alte surse de energie. Atunci când utilizăm energia curată, regenerabilă, nu numai că îndeplinim Acordul de la Paris pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice ci, totodată, reducem cu până la 55% rata mortalităţii asociată poluării atmosferice din Europa”, a afirmat unul dintre autorii studiului, profesor Jos Lelieveld de la Institutului Max Planck pentru Chimie din Mainz şi de la Institutul Nicosia din Cipru.

Studiul, publicat în European Heart Journal, s-a concentrat pe ozon şi poluarea cu microparticulele de materie, cunoscute sub numele PM2,5, care dăunează în mod special sănătăţii deoarece pot pătrunde în plămâni şi pot ajunge chiar în sânge.

În urma cercetării, oamenii de știință susțin că impactul asupra sănătăţii a PM2,5 – principala cauză de afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare – este mult mai grav decât s-a crezut anterior.

Recomandările experților

Plecând de la concluziile acestui studiu, experții recomandă reducerea limitei superioare pentru PM2,5 în Uniunea Europeană, care este în prezent stabilită la 25 micrograme pe metru cub, de 2,5 ori mai ridicată în comparaţie cu liniile directoare ale OMS. ”În Europa, valoarea maximă permisă… este mult prea mare. În SUA, Australia şi Canada, liniile directoare ale OMS sunt luate în considerare ca bază pentru legislaţie, lucru de care este nevoie şi în UE ”, au afirmat într-o declaraţie comună Lelieveld şi un alt coautor al studiului, profesor Thomas Munzel de la Departamentul de Cardiologie al Centrului Medical Universitar din Mainz, Germania.

La nivel mondial, poluarea atmosferică a provocat anual 120 de decese suplimentare la fiecare 100.000 de persoane, în unele zone din Europa rata mortalităţii fiind chiar mai mare, de până la 200 de decese suplimentare la 100.000 de persoane.

Acest lucru înseamnă că poluarea atmosferică provoacă mai multe decese suplimentare pe an decât fumatul tutunului. Fumatul poate fi evitat, însă poluarea atmosferică nu ”, a punctat Munzel.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply