Get this Widget

Avertismentul OMS. Omenirea trebuie să se pregătească pentru următoarea pandemie de gripă!

0

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează omenirea că ar trebui să se pregătească pentru următoarea pandemie de gripă.

Experții sunt de părere că lumea se va confrunta în mod inevitabil cu o altă pandemie de gripă, motiv pentru care trebuie să fie pregătită pentru potenţialele efecte devastatoare pe care aceasta le-ar putea avea şi să nu subestimeze riscurile.

Ameninţarea unei pandemii de gripă este omniprezentă. Trebuie să fim vigilenţi şi pregătiţi – costul unui focar major de gripă îl va depăşi cu mult pe cel al prevenirii ”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pandemia de gripă din 2009-2010

Ultima pandemie de gripă a fost înregistrată în 2009 şi 2010, atunci când virusul H1N1 s-a răspândit în întreaga lume. Studiile specialiștilor arată că cel puţin una din cinci persoane la nivel mondial a fost infectată în primul an, iar rata mortalităţii a fost de 0,02%.

OMS avertizează că există riscul ca un virus gripal mai periculos să poată fi transmis la un moment dat de la animale la oameni, să sufere mutaţii şi să infecteze sute de mii de persoane.

Virusurile gripale sunt multiple şi se află în continuă schimbare. Aproximativ un miliard de persoane din toată lumea sunt infectate anual în timpul epidemiilor sezoniere. Dintre aceste cazuri de infecţii, circa 3 până la 5 milioane sunt cazuri grave, care provoacă între 290.000 şi 650.000 de decese asociate afecţiunilor respiratorii sezoniere.

În acest context, specialiștii OMS atrag atenția că vaccinurile pot ajuta la prevenirea unora dintre cazuri și recomandă imunizarea anuală, în special a personalului din sistemul sanitar şi a categoriilor vulnerabile, precum vârstnicii, copiii şi persoanele cu afecţiuni preexistente.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply